Les autoritats afganeses han confirmat aquest divendres l'enverinament de 64 alumnes i 15 mestres d'una escola al centre de l'Afganistan, víctimes d'una substància que no ha estat identificada. Les víctimes han estat traslladades a l'hospital, on tres es troben en estat crític. L'enverinament de les dones va tenir lloc ahir en una escola del districte de Kiti, a la província de Daikondi, va confirmar a Efe el director d'Informació i Cultura provincial del govern dels talibans, Mustafa Saleh, en un moment en què l'educació secundària i universitària femenina està vetada a l'Afganistan.
Totes han estat hospitalitzades immediatament, i malgrat que l'estat de salut de la majoria de les noies "és bo", segons el funcionari, "tres es troben en estat crític". A més, ha comunicat que no han aconseguit esbrinar la substància amb què van ser emmetzinades ni els responsables i els seus motius.
Episodis semblants el 2023
Afganistan va patir un episodi semblant el juny del 2023, quan 82 nenes, pel cap baix, van ser enverinades a dues escoles al nord del país, juntament amb vuit mestres i dos conserges. Les afganeses han patit una reculada severa dels seus drets d'ençà de l'arribada dels talibans al poder l'agost del 2021. Els fonamentalistes han vetat des de llavors l'educació secundària i universitària femenina, i han obligat les dones a portar la cara coberta i sortir al carrer sempre acompanyades per un membre masculí de la família.
Aquesta regressió de drets recorda cada cop més la posició adoptada pels talibans durant el seu règim anterior, entre el 1996 i el 2001, quan d'acord amb una interpretació rígida de l'islam i el seu estricte codi social, conegut com a pastunwali, van prohibir l'assistència femenina a les escoles i van recloure les dones a la llar.
Nenes sense escola: fins quan?
D'ençà que els talibans es van apoderar de l'Afganistan, fa més de dos anys, els drets de les dones s'han reduït a la mínima expressió. Les dones sota la teocràcia islàmica que han construït els talibans han estat expulsades de tots els espais de la vida pública, i això inclou l'escola. Les nenes i les dones afganeses no han pogut accedir a una educació reglada, sota la prohibició del govern talibà i la indignació de la comunitat internacional. Tanmateix, no és del tot descartable un futur on les dones vagin a l'escola sota el règim talibà. Segons l'exministra d'Educació abans de la presa del govern pels talibans, Rangina Hamidi, entre els talibans hi ha divisions internes respecte a l'educació de les nenes.
Hamidi no parla de la seva experiència d'abans que els extremistes prenguessin el control del país, sinó de la seva experiència recent. Fa poc que l'exministra ha visitat el país i ha detectat aquestes fractures com una possible oportunitat de reimplantar part de l'educació a les dones. "Els talibans no són un monòlit. Hi ha diferències d'opinions dins dels talibans, igual que amb qualsevol altre grup. I és evident, sobretot pel que fa al tema de la prohibició de l'educació de les nenes, que n'hi ha molts que donen suport a revocar el decret", ha afirmat Hamidi, en declaracions recollides per The Guardian el novembre passat. "Em dol que, fins i tot després de dos anys, la comunitat internacional no hagi sabut com tractar amb els talibans, a costa de la gent i les noies de l'Afganistan", ha lamentat l'exministra.