Es manté la lluita per la corrupció a Ucraïna. Les autoritats del país van realitzar aquest dimecres una sèrie d'escorcolls en diversos organismes públics, a la casa de la cap de l'oficina fiscal de Kíiv, d'un oligarca ucraïnès, i a funcionaris, en el marc d'una campanya contra la corrupció a Ucraïna impulsada pel president del país, Volodímir Zelenski, un problema que està afectant els subministraments de l'exèrcit en el context de la guerra amb Rússia. El líder del bloc parlamentari de Zelenski, David Arajami, va detallar que les operacions policials anaven dirigides contra el multimilionari Ihor Kolomoiski, l'exministre de l'Interior Arsen Avakov i el fisc ucraïnès. En paral·lel, s'ha acomiadat a tota la cúpula a càrrec de Duanes, entre ells el cap del servei. A més, també s'han lliurat informes sobre les "sospites" de corrupció per part d'"alts funcionaris" del Ministeri de Defensa. "El país canviarà amb la guerra, i si algú no està preparat per al canvi, vindrà l'Estat i li farà canviar", va afirmar Arakhamia.
Batuda a la seu d'Hisenda
Una de les batudes s'ha fet a la seu d'Hisenda de la capital ucraïnesa, Kíiv, i s'ha produït davant de les sospites contra la directora de l'organisme per un presumpte "abús de poder" en la presa de decisions, segons ha recollit l'agència de notícies Ukrinform. A més, el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) va fer una batuda a casa de l'oligarca Igor Kolomoiski a la ciutat de Dnipró, implicat en un cas de malversació en empreses petrolieres de 40.000 milions de grivnas (mil milions d'euros, 1.080 milions de dòlars). De moment, no s'han donat més detalls d'aquest escorcoll. D'altra banda, els mitjans locals informen de sospites sobre l'exministre d'Energia, Igor Nasalik, per presumptes actes corruptes.
Zelenski, que fa només una setmana va acomiadar a alts càrrecs de la presidència i dels ministeris, governadors i fiscals per corrupció, va defensar la seva decisió i va destacar que "totes les qüestions internes que obstaculitzin a l'Estat s'estan eliminant i es continuaran eliminant". "És just, és necessari per a la nostra defensa, i ajuda al nostre acostament a les institucions europees", va afirmar. Ucraïna ha estat escenari de nombrosos casos de corrupció i Transparència Internacional. En 2021 va ocupar el 122è lloc d'un total de 180 en el seu estudi sobre percepció de la corrupció. La lluita contra aquests delictes és també una de les demandes clau de la Unió Europea (UE) en el marc del procés per a la seva possible adhesió al bloc, una cosa rebutjada fermament per Rússia.
La Comissió Europea viatja a Kíiv
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha arribat aquest dijous a Ucraïna per reunir-se amb Volodímir Zelenski. Acompanyada per quinze membres del seu Executiu, entre ells el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que han viatjat per demostrar "demostrar que la UE fa costat a Ucraïna tan fermament com sempre". "És bo estar de tornada a Kíiv, la meva quarta vegada des de la invasió de Rússia. Aquesta vegada, amb el meu equip de comissaris. Som aquí junts per a demostrar que la UE fa costat a Ucraïna tan fermament com sempre i aprofundir encara més el nostre suport i cooperació", ha afirmat Von der Leyen en el seu compte oficial en Twitter.
Good to be back in Kyiv, my 4th time since Russia‘s invasion.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 2, 2023
This time, with my team of Commissioners.
We are here together to show that the EU stands by Ukraine as firmly as ever.
And to deepen further our support and cooperation. pic.twitter.com/zf8fvoNKnG
Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, se sumarà aquest divendres per celebrar una cimera entre la UE i Ucraïna. La visita avui a Kíiv del Col·legi de Comissaris és "un fort símbol del suport de la Comissió a Ucraïna enfront de l'agressió no provocada i injustificada de Rússia", ha destacat l'Executiu comunitari en un comunicat.