Aquesta setmana no hi ha hagut dia al Regne Unit en què no s'hagi filtrat una nova informació sobre les suposades festes que el govern de Boris Johnson va celebrar el Nadal de l'any passat. La darrera, aquest diumenge, quan el diari Sunday Mirror ha publicat una imatge del primer ministre britànic organitzant un joc de preguntes nadalenc, el 15 de desembre de 2020.

Tot i que la imatge mostra que es tracta d'una trobada virtual, i Johnson està només amb dos treballadors més de Downing Street, no han tardat a ploure-li acusacions per haver trencat les restriccions que el seu mateix govern va imposar. A la foto, se'ls veu sense respectar la distància i en una trobada social que barreja tres bombolles de convivència, una situació expressament prohibida al Regne Unit en aquell moment. I no eren els únics que van trencar les normes en aquella festa.

Va saltar-se les normes covid Boris Johnson?

Segons el diari Sunday Mirror, a més, aquell dia almenys una vintena treballadors del número 10 de Downing Street van participar en el joc de manera presencial. Tot i que el concurs era virtual, molts treballadors van reunir-se per equips en les oficines governamentals per participar al "Trivial", on van beure cervesa i vi, confessa una font. 

Això podria desmuntar la versió de Johnson en què deia que no tenia constància que s'haguessin celebrat festes en l'edifici governamental. Des de l'oposició, tenen clar que el mateix primer ministre va saltar-se les normes.

El líder laborista, Sir Keir Starmer, creu que les imatges demostren que hauria trencat la normativa. "Ell havia de saber que en altres habitacions del seu propi edifici hi havia altres grups", ha dit en una entrevista a la BBC. "Això és molt important perquè ha tacat la seva autoritat; ara és dèbil, el seu partit està molt dividit, no pot oferir el lideratge que aquest país necessita", ha carregat. 

També el líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a Westminster, Ian Blackford, ha exigit la seva dimissió en una piulada per haver mentit en assegurar que no tenia constància de les festes.

En el moment d'aquest "Trivial Nadalenc", estava prohibit fer trobades físiques amb més de dos nuclis de convivència, i els dinars o festes d'empresa per celebrar el Nadal estaven prohibits. Aquell any, almenys 2.000 persones a Londres van ser processades per haver-se saltat les normes.

Crisi al govern de Johnson

Ara bé, no és l'única festa que està sota la lupa dels votants i l'oposició. Una altra celebració tres dies més tard, també a Downing Street, ja ha provocat la dimissió de la portaveu del govern, Allegra Stratton, aquest mateix dimecres.

Una investigació busca ara trobar més proves d’aquesta i dues festes més en què suposadament membres del govern també van celebrar saltant-se les restriccions covid de l'any passat. I aquest dissabte el diari The Times ha publicat que oficials del departament del Tresor van celebrar una altra festa a l'oficina mentre la resta de britànics només podien sortir de casa per fer exercici i anar a comprar.

En definitiva, un escàndol rere l'altre que ja estan tenint conseqüències directes en el suport a l'actual govern britànic. Segons la darrera enquesta d'Opinium, un 53% dels britànics creuen que Johnson hauria de dimitir. I el mateix partit l'està deixant de banda.

Encara que està previst que el Parlament doni el vistiplau a l'aprovació de les noves mesures contra la variant òmicron, desenes de diputats conservadors han anunciat que hi votaran en contra.

Es tracta de l'acte de rebel·lió interna més gran contra Johnson vist fins al moment. Una de les veus "tories" més crítiques amb el cap de Govern, el diputat Steve Baker, ha dit aquest diumenge a la BBC que Johnson "no pot seguir així", i que la ciutadania ha de saber que les regles també regeixen per als que les elaboren.
 

Imatge principal: El primer ministre Boris Johnson al número 10 de Downing Street. / Efe