Un altre escorcoll al domicili d'un eurodiputat socialista en el marc de la trama corrupta lligada a Qatar. Aquest dissabte, al voltant de les 20 hores, agents de la unitat anticorrupció del Ministeri Públic van arribar al domicili de l'eurodiputat socialista, el belga Marc Tarabella, segons afirma el diari Le Soir. Tarabella forma part del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates en el Parlament Europeu i és vicepresident de la delegació per a les Relacions amb la Península Aràbiga. L'escorcoll domiciliari es va fer amb la presència de Roberta Metsola, presidenta del Parlament Europeu, i els investigadors, liderats pel jutge Michel Caise, van confiscar l'ordinador i el mòbil de Tarabella, tot i que no va ser detingut per interrogar-lo.
Aquest divendres, els agents ja havien registrat i segellat el despatx d'un col·laborador relacionat amb Tarabella a la seu de l'Eurocambra a Brussel·les, segons informa el citat diari. Aquest assistent també havia estat vinculat amb Pier Antonio Panzeria, sospitós d'estar al cor d'una suposada xarxa de corrupció alimentada per Qatar per pervertir el funcionament del Parlament Europeu, el Sr. Panzeri també va ser detingut divendres per tal de ser escoltat per l'OCRC. Durant l'escorcoll, s'havien decomissat al Sr. Panzeri uns 600.000 euros en efectiu. La Fiscalia afirma que "en interès de la investigació, no es donarà cap informació més de moment".
Canvi d'opinió sobre Qatar
El gir en el discurs de Tarabella sobre Qatar és cridaner. Segons relata el diari belga Knack, l'any 2014, va criticar públicament a través de Twitter l'estat del Golf: "850 morts: o Qatar protegeix els treballadors del seu territori, o Qatar ha de ser retirat de la seu de la Copa del Món". Dos mesos després, encara es va mostrar més crític: "A Platini: les famílies de 1.200 treballadors de l'estadi morts demanen disculpes per arruïnar el Mundial de Qatar 2022". Aquest discurs crític es va mantenir durant el 2015 i el 2016. Amb l'arribada del Mundial de Qatar, el discurs de Tarabella va començar a canviar. El mes d'octubre, va assegurar en una entrevista al diari francès L'Avenir, que "Boicotejar Qatar és hipòcrita. La situació es pot millorar, però s'ha avançat". Només vint-i-quatre hores més tard, a la cadena LN24, va afirmar "menysprear tot el que s'ha fet a Qatar és enviar un senyal molt dolent".
El 21 de novembre de 2022, Tarabella va parlar en un debat del Parlament Europeu a Estrasburg sobre la situació dels drets humans a Qatar en el context de la Copa del Món, i va afirmar que "hem de reconèixer que Qatar és l'únic país de la península aràbiga que ha abolit el sistema kafala. Salari mínim, ingrés en un compte bancari, organització de consultes dins de les empreses, tot i que els sindicats encara no estan autoritzats". "El discurs unilateralment negatiu d'avui, per tant, em sembla perjudicial per al desenvolupament futur dels drets a Qatar", va declarar.
La vicepresidenta, Eva Kaili, es manté en presó
La vicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kailli és una de les quatre persones a les quals un jutge belga manté baix arrest i ha imputat aquest diumenge per un delicte de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció en el cas que vincula a Qatar amb l'Eurocambra, segons han informat els mitjans belgues Le Soir i Knack. Les altres tres persones són el company de Kaili i assessor en el Parlament Europeu, Francesco Giorgi, l'exeurodiputat italià socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri i un lobbista brussel·lès detingut el divendres de qui no ha transcendit la identitat.
El jutge, en canvi, ha deixat en llibertat condicional al pare de Kaili, a qui la policia va detenir el divendres mentre intentava escapar amb 600.000 euros en una bossa i al secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Lucca Visentini, segons els mateixos mitjans. En paral·lel, un tribunal de la ciutat septentrional italiana de Brescia va disposar l'arrest de Maria Colleoni i Silvia Panzeri, esposa i filla respectivament de l'exeurodiputat socialdemòcrata, amb el que el presumpte escàndol de corrupció i blanqueig de capitals en l'Eurocambra, un dels majors dels últims anys, ha traspassat les fronteres de Bèlgica.