La tensió entre Rússia i Moldàvia no para de créixer. El govern de la prooccidental Maia Sandu ha donat un cop de puny sobre la taula i ha anunciat aquest dilluns l'expulsió de tres diplomàtics russos més. Segons expliquen en una nota, l'executiu s'ha vist obligat a prendre la decisió perquè els representants del president rus, Vladímir Putin, duien a terme activitats contràries a la tasca diplomàtica. Aquesta mateixa carta l'han fet arribar a l'ambaixador rus a Moldàvia, Oleg Oziorov, a qui també han notificat que el país els ha declarat persones no grates. Tots tres estan "a punt d'abandonar el país", segons informa el govern moldau. Abans d'aquestes, hi ha hagut diverses expulsions més de personal diplomàtic per part dels dos països.

Moldàvia, disposada a donar un cop de porta a Moscou

Ja la setmana passada l'executiu de Sandu va detenir la política prorussa i cap de l'autonomia de Gagaúsia, Yevguenia Gutsul, en el marc de la investigació d'un possible cas de frau durant les eleccions municipals del 2023. "Gagaúsia afronta avui una pressió sense precedents per part de les autoritats de Moldàvia, que eliminen l'oposició política, trepitgen els drets i reprimeixen els habitants de Gagaúsia", ​​va denunciar la política en ser arrestada. Gutsul ha demanat ajuda al president rus, Vladímir Putin, al president dels Estats Units, Donald Trump, i fins i tot al president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Maia Sandu, la política que europeïtzarà Moldàvia

Aquesta no és la primera vegada que la presidenta de Moldàvia acusa Putin d'intentar desestabilitzar la situació política al país amb estratagemes. De fet, és per la seva feina per reduir la influència de Putin al territori que s'ha donat a conèixer i que els moldaus la van reelegir presidenta el novembre del 2024: Sandu s'ha abanderat com la persona que transformarà Moldàvia i la integrarà a la Unió Europea l'any 2030. La presidenta va obtenir més de la meitat dels vots i es va posar per sobre del polític amic del Kremlin, Alexandr Stoianoglo, del Partit Socialista.

Després que Moldàvia decidís en un referèndum entrar a la UE l'octubre del 2024, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar un paquet pluriennal de 1.800 milions d'euros per a Moldàvia per ajudar-la en el procés d'adhesió. Des de la dissolució de la Unió Soviètica, Moldàvia ha oscil·lat entre posicions prooccidentals i prorruses, però sota la direcció de Sandu, exassessora del Banc Mundial, el país ha accelerat els seus esforços per escapar de Moscou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!