Després de gairebé tres mesos atacant vaixells, els rebels houthis del Iemen, amb el suport de l'Iran, volen ampliar les accions a altres infraestructures rellevants per a Occident. Empreses de telecomunicacions vinculades al govern oficial del Iemen, reconegut per l'ONU i al que s'oposen els houthis, tenen por que els rebels estiguin contemplant sabotejar una xarxa de cables submarins al Mar Roig, fonamental per al funcionament d'Internet a occident i la transmissió de dades financeres. 

Tallar els cables submarins

L'advertència es produeix després que un canal de Telegram vinculat als houthis publiqués un mapa dels cables que hi ha al Mar Roig. La imatge anava acompanyada d'un missatge: "Hi ha mapes de cables internacionals que connecten totes les regions del món a través del mar. Sembla que el Iemen es troba en un lloc estratègic, ja que a prop hi passen línies d'Internet que connecten continents sencers, no només països", recull el diari britànic The Guardian i elEconomista.es.

El Iemen Telecom, destaca el mateix portal, assegura que ha fet esforços diplomàtics i legals durant els últims anys per persuadir les aliances internacionals mundials de telecomunicacions que no tinguessin cap tracte amb els houthis, ja que proporcionaria a un grup terrorista coneixements sobre el funcionament dels cables submarins. Es calcula que el Mar Roig transporta al voltant del 17% del trànsit mundial d'Internet a través de conductes de fibra.

La tecnologia viatja sota el mar

Tot i estar acostumats a viure sense fils, els cables continuen existint, i la connectivitat que depèn dels cables de sota el mar. Un cable submarí és un cable de fibra òptica que viatja per sota l'oceà i que connecta un o més punts d'aterratge. Els cables generalment es componen de fibra òptica que transporta la informació i després es cobreixen de silicona i s'enfunden en diverses capes de plàstic, acer, coure i niló per proporcionar un aïllament adequat.

Els cables es van dipositant sota l'aigua mitjançant uns vaixells que ja estan modificats per a aquesta finalitat. Transporten lentament els cables fins que reposen al fons de l'aigua. Aquests vaixells poden transportar milers de quilòmetres de fibra òptica mar endins. La feina per demostrar el potencial dels cables submarins va començar a la dècada de 1840, quan Samuel Morse, l'inventor del codi Morse, va submergir un cable aïllat amb cànem enquitranat i cautxú indi a l'aigua del port de Nova York i va telegrafiar a través d'ell el 1842. El primer cable comercial, però, va tardar una mica més a arribar. Així doncs, el primer va començar el 1850, quan l'English Channel Submarine Telegraph Company va estendre un cable telegràfic entre Anglaterra i França. Els pescadors el van tallar setmanes després pensant que eren algues. Una empresa successora, Submarine Telegraph Company, habilitar un segon cable a l'any següent i van seguir més cables que unien les Illes Britàniques amb Europa continental.

Segons el portal Telegeography, hi ha uns 530 cables submarins actius i planificats. Cal tenir en compte, però, que el nombre total de cables actius canvia constantment a mesura que entren en servei nous cables i es retiren els més antics. En quilòmetres, la dada encara impressiona més. Hi ha 1,3 milions de quilòmetres a tot el món

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!