Més d'un centenar de països han arribat a una entesa aquest dimarts a la 26a Conferència Mundial del Clima a Glasgow (COP26) per reduir un 30% les emissions de metà el 2030. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha estat l'encarregada de presentar l'acord conjuntament amb els Estats Units. Per a Von der Leyen, "és una de les coses més efectives que podem fer" per fer front a l'emergència climàtica.
Entre els 103 estats que s'han sumat a aquest compromís, no hi consten ni la Xina ni Rússia, però en canvi qui sí que l'ha signat és el Brasil. La presidenta de la Comissió Europea també ha explicat que al desembre presentarà una proposta per "regular" aquestes emissions, de manera que es pugui "mesurar i verificar" aquestes per establir-hi límits. Més enllà del gas o del petroli, també se centraran en l'agricultura com a sectors vitals per fer front a aquestes reduccions d'emissions.
De fet, Joe Biden, president dels Estats Units, ha explicat algunes mesures per reduir l'emissió de metà i ha detallat que posaran èmfasi en el treball amb "pagesos i ramaders", atès que "aquest sector és una font significativa d'aquest gas".
Els beneficis de la reducció d'emissió
L'acord per reduir l'emissió de metà en un 30% el 2030 l'han subscrit 103 països. La suma d'aquests estats representa la meitat de les emissions d'aquest gas. Es tracta d'un acord que han promogut la Unió Europea i els Estats Units. Els promotors sostenen que aquesta reducció permetrà reduir "almenys 0,2 graus centígrads l'escalfament global el 2050" i que també "evitarà més de 200.000 morts prematures", així com "centenars de milers de casos d'asma" arreu del món.
Altres acords
En els dos dies de cimera climàtica, també s'han assolit altres compromisos. Un d'aquests exemples és l'acord per "protegir i restaurar els boscos". Més d'un centenar de països han signat aquest pacte i, en total, representen un 85% de la superfície arborada del planeta. El primer ministre de Gran Bretanya, Boris Johnson, ha defensat aquest acord i creu que "amb les promeses sense precedents d'avui, tindrem l'oportunitat de posar fi a la llarga història de la humanitat com a conqueridora de la natura i, en canvi, convertir-nos en el custodi".
Aquest compromís suposa detenir i revertir la pèrdua de la superfície boscosa per a l'any 2030. Per fer-ho, s'ha establert una inversió de 12.000 milions de dòlars entre el 2021 i 2025.
Aquesta conferència se celebra amb l'objectiu de revisar els Acords de París per revertir la crisi climàtica signats l'any 2015. Aquest dilluns, diversos líders mundials van pronunciar alguns discursos en els quals marcaven les fites d'aquesta cimera. Un dels més contundents va ser el secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, que va advertir els mandataris dels diversos països que, si no aturen l'escalfament global, "aquest ens aturarà a nosaltres". Guterres va ser molt dur i va llançar un missatge d'alerta: "Prou de fer servir la natura com un vàter".