Nou pas endavant en la carrera espacial que cursa la humanitat des de fa dècades. La sonda xinesa Chang'e 6 ha allunat amb èxit aquest diumenge al matí en la cara oculta de la Lluna, completant així un altre pas en la seva missió iniciada el 2007 d'explorar la part del satèl·lit menys visible des de la Terra: el 2019, la Chang'e 4 va allunar per primera vegada amb èxit a la cara oculta i ara la nova sonda recollirà per primera vegada en la història mostres d'allà. L'Administració Nacional de l'Espai de la Xina ha informat que la sonda, que va enlairar-se el passat 3 de maig, ha executat amb èxit la maniobra d'allunatge a les 6.23 hora local (22.23 GMT del dissabte) a la Conca Aitken-Pol Sud.

El sistema combinat d'allunatge-ascens va iniciar el descens propulsat a les 6.09 hora local (22.09 GMT del dissabte), quan es va encendre el motor principal d'embranzida variable, i la combinació va ajustar ràpidament la seva orientació acostant-se gradualment a la superfície lunar. Durant el descens, es va utilitzar un sistema autònom d'evitació d'obstacles visuals per a detectar-los automàticament. Una cambra de llum visible va seleccionar una zona d'aterratge comparativament segura basant-se en la claredat i foscor de la superfície lunar.

Després de l'allunatge, la sonda té previst completar la presa de mostres en un termini de dos dies. Per a això, utilitzarà dos mètodes: un trepant per a obtenir elements del subsol i un braç robòtic per a recollir espècimens de la superfície lunar. La sonda, el viatge d'anada i tornada de la qual es prolongarà durant uns 53 dies, està composta per quatre components: un orbitador, un allunatjador, un ascensor i un mòdul de reentrada. Amb aquestes eines, la sonda portarà les mostres de material lunar per a ser analitzat a la Terra en laboratoris.

La Xina pren força en la carrera espacial

El programa Chang’e, anomenat així en honor a una deessa de les llegendes xineses que es creu que viu en la Lluna, va començar amb el llançament d'una primera sonda en 2007. En els últims anys, sota el mandat de Xi Jinping, Pequín ha invertit fortament en el seu programa espacial i ha aconseguit fites com l'exitós allunatge de la Chang’e 4 en la cara oculta de la Lluna el gener de 2019, un assoliment que cap altre país havia aconseguit fins a la data, o la construcció de la seva pròpia estació espacial, 'Tiangong'. Per a 2030, Pequín vol enviar una missió tripulada a la Lluna, com també pretén fer els Estats Units el 2026 amb Artemis 3. D'aquesta forma, la Xina pren força en una carrera espacial que en altres temps era una pugna entre els Estats Units i la Unió Soviètica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!