El comandant en funcions del Districte Militar Central de Rússia, Rustam Minnekéyev, ha afirmat que tenen la intenció de crear un corredor terrestre des del Donbass fins a Crimea per, després, conquerir el sud d'Ucraïna i enllaçar-lo amb la regió separatista prorussa de Transnístria. "Des de l'inici de la segona fase de l'operació especial, que va començar literalment fa dos dies, una de les tasques de l'Exèrcit rus és establir el ple control sobre el Donbass i el sud d'Ucraïna", va assenyalar el comandant en funcions del Districte Militar Central de Rússia, general major Rustam Minnekéyev.
El domini territorial de l'est i el sud d'Ucraïna "permetrà establir un corredor terrestre a Crimea i guanyar influència sobre instal·lacions vitals de l'economia ucraïnesa i els ports del mar Negre a través dels quals s'envien els productes agrícoles i metal·lúrgics a altres països", ha assenyalat el general major rus. Però els plans del Kremlin no acaben aquí. I és que, segons ha afirmat Minnekéyev, "el control sobre el sud d'Ucraïna és, a més, una via d'accés a Transnístria on també es constaten els fets de discriminació contra els residents de parla russa". Cal recordar que el suposat "genocidi" de la població prorussa al Donbass ha estat un dels arguments esgrimits pel president rus, Vladímir Putin, per llançar la seva campanya militar a Ucraïna. Val a dir que El Kremlin no ha confirmat ni desmentit les paraules del general major.
Fins ara, tant Putin com el ministre de Defensa, Serguei Shoigú, havien indicat que l'objectiu "principal" de la campanya militar russa en aquesta segona fase era l'"alliberament complet del Donbass", integrat per les regions de Donetsk i Lugansk. Sobre aquest punt, escau esmentar que la independència de Donetsk i Lugansk va ser reconeguda pel Kremlin abans de llançar l'"anomenada operació militar especial". Ni Putin ni Shoigú tampoc no han fet mai referència mai al corredor terrestre, ni als plans de conquerir el sud o d'arribar fins a Transnístria.
Transnístria ja ha demanat la independència
Transnístria és una entitat separatista prorussa que actua com a Estat, però que no gaudeix de reconeixement internacional, ja que se la considera part de Moldàvia. Aquest territori prorús, habitat per gairebé mig milió d'habitants, la majoria russos i ucraïnesos, es va formar a principis de la dècada de 1990 per forces de l'antic Exèrcit Roig estacionades a Moldàvia que s'oposaven a la creació d'un Estat independent de Moscou, fet que va provocar la guerra de Transnístria (1990-1992). El 5 de març passat, la regió separatista, amb capital a Tiraspol, va demanar que es reconegués la seva independència.
El sud d'Ucraïna és assetjat des de fa dos mesos
Kíiv ha advertit des de l'inici de la invasió russa que l'objectiu del Kremlin és crear un corredor terrestre des de Crimea al Donbass, però les paraules de Minnekéyev impliquen anar molt més a l'oest de la península, des de la ciutat de Kherson, que ja controlen, fins a Odessa i des d'allà a la frontera amb Moldàvia. Al sud i est d'Ucraïna, "els ocupants continuen fent tot el possible per aconseguir un motiu per parlar d'almenys algunes victòries", ha afirmat aquest dijous el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.