Els EUA no aconseguiran Groenlàndia, ha assegurat el seu nou primer ministre, Jens-Frederik Nielsen, en resposta a les últimes declaracions de Donald Trump, que vol prendre el control del vast país àrtic. "El president Trump diu que els Estats Units es quedaran Groenlàndia. Siguem clars: els Estats Units no se la quedaran. No pertanyem a ningú. Nosaltres vam decidir el nostre propi futur", va dir Nielsen. Durant una entrevista a l'NBC aquest dissabte, el president nord-americà va afirmar: "Aconseguirem Groenlàndia. Sí, al 100 %", i va argumentar que, si bé hi ha una "bona possibilitat que ho puguem aconseguir sense la força militar... no descarto res". Trump insistia que “totalment” havia tingut converses reals sobre l'annexió del territori danès semiautònom.

Nielsen, exministre d'Indústria i Minerals, de 33 anys, va jurar el càrrec com a primer ministre més jove de Groenlàndia divendres. En la seva primera roda de premsa com a líder, a la seva ciutat natal de Nuuk, va fer una crida a la unitat política per combatre les pressions externes. El seu missatge va ser clar: "En un moment en què, com a poble, estem sota pressió, ens hem de mantenir units".

Va prestar jurament poques hores abans que una delegació d'alt nivell, encapçalada pel vicepresident nord-americà, J.D. Vance, arribés a l'illa. Vance va declarar: "El nostre missatge a Dinamarca és molt simple: no han fet una bona feina amb el poble de Groenlàndia. Han invertit poc en el poble de Groenlàndia i en l'arquitectura de seguretat d'aquest territori increïble i bonic".

El ministre d'Afers Estrangers danès, Lars Løkke Rasmussen, va dir dissabte: “Estem oberts a les crítiques, però permetin-me ser completament honest, no apreciem el to en què s'està presentant". “Així no es parla amb els aliats més estrets, i continuo considerant Dinamarca i els Estats Units aliats estrets”.

Una coalició independentista

Les ganes de Trump d'apoderar-se de Groenlàndia han causat un efecte curiós al territori. El líder del liberal Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, vencedor contra tot pronòstic de les eleccions, ha assegurat que les negociacions han donat com a resultat la formació d’una gran coalició independentista que acosta la regió insular a esdevenir un país independent, en cap cas un territori danès i encara menys nord-americà. “En un moment en què, com a poble, estem sota pressió, hem d'estar units”, deia Nielsen.

A més de Demokraatit, l’aliança estarà composta pels independentistes Inuit Ataqatigiit Siumut, que formaven fins ara la coalició d’esquerres de govern, així com el partit conservador i unionista Atassut, cinquè i últim, segons els resultats dels comicis. D’aquesta manera, el nou executiu groenlandès serà de majoria independentista i gaudirà de 23 dels 31 escons a l’Inatsisartut —el Parlament—. Naleraq, que aposta per una independència ràpida, serà a l’oposició.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!