Al marge d'ideologies, de posició socioeconòmica o de creences religioses tothom té una opinió sobre el polèmic Donald Trump, expresident dels Estats Units (EUA) i actual candidat republicà a la Casa Blanca. Aquesta és la conclusió a la qual està arribant l'oficina del fiscal del districte de Manhattan, encarregada de dur el cas de possible frau en els comptes de Trump durant la seva campanya de 2016. Depèn d'aquesta oficina i de l'equip legal del mateix expresident poder trobar 12 novaiorquesos que deixin de banda els seus sentiments sobre un dels polítics nord-americans més polaritzadors, per donar-li un judici just. Tanmateix, aquesta tasca s'està tornant titànica. 

"No hi ha ningú al país que no tingui una opinió d'una manera o altra", diu l'exfiscal de Manhattan Jeremy Saland, en declaracions a la BBC. Saland ha subratllat que l'ombra del candidat republicà és especialment present a la ciutat: "els de Nova York han estat exposats a Donald Trump i el seu pare i els seus fills durant literalment generacions, des de tots els tabloides fins a Internet fins a Sol a Casa".

Un triatge difícil

Per trobar les persones idònies per formar del jutjat popular es fan una sèrie de preguntes als aspirants a jurat per descartar si estan esbiaixats amb relació al cas. Preveient la difícil tasca que és aquesta en el cas de Donald Trump , fins a 500 persones de Manhattan de Nova York i la veïna illa Roosevelt podrien ser escollides com a possibles jurats, segons informa la BBC. És a dir, es preveu que la crida serà massiva perquè s'espera que molts candidats siguin descartats. 

"Tothom, qualsevol persona, sigui qui sigui, no importa si porteu ulleres blaves o vermelles (en referència a votar al partit Demòcrata o el Republicà), ha de donar a l'expresident els mateixos drets que qualsevol de nosaltres, és a dir, que és innocent fins que es demostri la culpabilitat", diu Saland. En aquesta línia, cal tenir en compte que els possibles jurats han de respondre preguntes com ara quins mitjans de notícies llegeixen i quins pòdcasts escolten; si segueixen Trump a les xarxes socials i si alguna vegada han assistit a una manifestació per l'expresident. També se'ls preguntarà si donen suport o es consideren part d'algun grup radical de dreta o d'esquerra, concretament: QAnon, Proud Boys, Oatg Keepers, Three Percenters, Boogaloo Boys o Antifa

El procés de tria es pot allargar setmanes. Ja va passar en el cas del director i productor de Hollywood Harvey Weinstein a Nova York l'any 2020, en aquell cas es va trigar dues setmanes a escollir un jurat. En el cas de Trump encara serà més complicat. Julie Rendelman, una antiga fiscal de Brooklyn, ha augurat que encara pot trigar més que en el cas Weinstein. "Som humans i, per tant, els nostres prejudicis s'introdueixen, fins i tot quan no volem que ho facin", ha exposat i ha afegit: "És factible, però difícil". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!