Les tropes xineses i índies s'han enfrontat en una nova disputa a la regió fronterera de l'Himàlaia. No és un conflicte nou si bé és cert que s'ha reprès després de més de dos anys. Els informes constaten que hi podria haver desenes de ferits. 

Com a mínim, uns 20 soldats indis podrien haver resultat ferits en l'incident del dia 9 de desembre al sector Tawang de Arunachal Pradesh, segons ha dit aquest dimarts el mateix exèrcit indi. L'enfrontament ha estat el més greu des del juny del 2020, quan van morir 24 soldats en un violent combat cos a cos i es produeix després de mesos d'actes de desconnexió per part d'ambdós militars en disputa. 

Dirigint-se al parlament de l'Índia, el ministre de defensa, Rajnath Singh, ha acusat els soldats de l'Exèrcit Popular d'Alliberament de la Xina (EPL) d'intentar traspassar la frontera de facto coneguda com la línia de control real (LAC) i canviar unilateralment l'statu quo”, segons destaca el The Guardian.

Com està la situació actualment?

Els oficials han dit que la regió estava en alerta màxima i que s'havien desplegat reforços indis, però se'ls havia ordenat evitar una escalada de la situació. Malgrat tot, no hi ha informes públics de ferits o baixes entre les tropes xineses i els funcionaris xinesos no han parlat públicament de l'incident. El Ministeri de Defensa ha estat contactat per fer comentaris.

En una conferència de premsa regular dimarts, un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers de la Xina va dir que la “situació fronterera actual… és generalment estable”.

L'incident és una escalada significativa en les tensions a l'àrea de gran altitud, on la Xina i l'Índia tenen reclams territorials en disputa. La línia de control real es va establir com un límit de facto en un tènue acord de treva fet després de les hostilitats a la dècada de 1960. No obstant això, continuen existint desacords sobre la longitud i la posició específiques de la línia de control real, i les tensions s'han desbordat esporàdicament, amb freqüents acusacions contra cada costat de creuar el territori reclamat per l'altre.

Què va passar l'any 2020?

Als enfrontaments del 2020, cap dels dos bàndols estava armat amb pistoles, segons destacava la llarga tradició per mantenir l'estabilitat per la regió, sinó que es va lluitar amb garrots, barres i armes improvisades. Els soldats que van morir van caure pel barranc i va ser l'enfrontament més mortífer registrat dels últims 60 anys. 

Els dos exèrcits han estat involucrats en converses de pau, però alguns experts, tal com constata el rotatiu britànic, ja han exposat que la pau sembla ara llunyana.

 

Imatge principal: indis musulmans protestes contra l'atac que ha tingut lloc a Tawang / Efe