Setmana intensa que podria marcar una nova estratègia de Putin a la guerra d'Ucraïna. Rússia ha acusat Ucraïna de fer servir bombes brutes, tot i que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja ho ha denegat ràpidament. La possibilitat d'una guerra nuclear fa dies que planeja i sobrevola sobre territori ucraïnès. La por que el president rus, Vladímir Putin, pitgi el botó és cada vegada més important i més latent. L'estira-i-arronsa ja és constant i tot podria fer pensar que el líder rus espera un error per tenir una excusa perfecta per canviar la direcció de la guerra. Fins i tot, ha sortit exposant que ell mateix havia ordenat directament al seu ministre de defensa que fes algunes trucades als principals comandants de l'OTAN aquesta setmana sobre la possible utilització d'aquesta arma

💡 Kíiv podria passar un hivern a les fosques: alerten de problemes al subministrament elèctric
 

👤 El nou objectiu de Putin a Ucraïna amb l'arribada de l'hivern: carregar-se la xarxa elèctrica
 

👤 Els plans secrets de Putin: la guerra d'Ucraïna va cap a una "escalada incontrolada"
 

En aquest context, què hi ha de cert en les amenaces nuclears de Putin? Hi ha alguna possibilitat real que n'acabi detonant alguna o és pura retòrica. "Crec que hauríem de prendre'ns seriosament les amenaces nuclears de Putin", explica el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris. En conversa amb ElNacional.cat, constatat que "Putin ha fet d'aquesta guerra, una guerra existencial, una guerra on afirma que la civilització russa està amenaçada, el que significa que existeix la possibilitat de fer un pas tan extrem". Norris es mira amb preocupació el gir que la retòrica del líder del Kremlin ha fet aquesta setmana. "L'afirmació infundada de Rússia, que Ucraïna podria fer servir 'una bomba bruta', certament fa pensar que hi pugui haver una escalada del conflicte".

Què comportaria l'ús d'armament nuclear?

Al mateix temps, però, i sense sonar (del tot contradictori), assegura que "és difícil d'imaginar que faci aquest pas. Em sembla molt més probable que intensifiqui la guerra de la manera que ho ha fet ja: més atacs amb avions no tripulats i més bombardejos a ciutats i infraestructures ucraïneses. Aquest és el mateix patró que s'ha establert amb anterioritat a Txetxènia i Síria". La raó per la qual Norris creu que Putin no farà servir l'armament nuclear és bàsicament perquè el cost seria massa alt. "Quan va anunciar l'annexió il·legal de les quatre regions d'Ucraïna, Putin fins i tot es va referir al que va veure com a hipocresia i agressió d'Occident en afirmar que només els Estats Units han fet servir armes nuclears, i, per tant, fer-ne servir una podria comportar soscavar aquesta postura moral". 

❓ Nou objectiu de l''operació militar especial' de Putin: "desatanització" d'Ucraïna

 

Però fer servir armes nuclears tindria conseqüències. "Corre el risc de perdre el suport que té de la Xina. A més, usar armes nuclears no implicaria guanyar la guerra: les forces ucraïneses estan disperses, per tant, cap atac podria canviar aquesta situació i emprar armes nuclears només profunditzarà la determinació d'Ucraïna". 

En què consisteix la propaganda russa?

En aquest context, doncs, l'ús d'armes nuclears podria ser una realitat o és pura retòrica del president rus? Saber-ho al 100% és complicat. Tot i això, és possible que hi hagi dues maneres d'interpretar els seus moviments. "Occident és l'enemic. Per als russos és una manera de donar-los a entendre l'envergadura del conflicte. Al principi, l'objectiu de la guerra era desnazificar el país. Això eren eslògans per a una guerra curta. Però, la guerra s'ha fet més llarga del previst i, per tant, la propaganda canvia", detalla Miguel Vázquez Liñan, expert en propaganda russa i Coordinador al Grup d'investigació en Memòria Històrica i Comunicació i professor de la Universitat de Sevilla. "Per encarar la situació actual, cal motivació. Agafa un dels temes de la guerra de civilitzacions i valores als que s'enfronten. Guerra entre Occident i el món rus, que representa els valors europeus i tradicionals que només es conserven a Rússia –fet que explicaria també la campanya contra el col·lectiu LGTBI+–". Supervivència, doncs, d'una civilització del món rus. "Això ja no és per desnazificar Ucraïna. Estan començant a aparèixer eslògans de la Segona Guerra Mundial, demanant esforços de productivitat. 'Tot per al front, tot per a la victòria'. Té el país al servei de la guerra, per la supervivència de Rússia. I en aquest context, les armes nuclears encaixen". 

La curiosa relació entre la doctrina del món rus i la guerra a Ucraïna
 

D'aquesta manera, Vázquez Liñan assegura que aquesta propaganda és la que funciona a mitges a Rússia, però que per al món exterior funciona com a amenaça de la guerra freda. De fet, la guerra freda és pot resumir –molt resumidament parlant– en les bombes nuclears. Així, l'expert destaca que el Kremlin, amb l'assumpte de la bomba bruta, el que fa és cobrir-se les espatlles. "Si passa, jo ja he dit que és culpa de l'enemic", comenta. "Si dono per fet això, justifica que Rússia contraataqui". 

Propaganda: guerra curta vs. guerra llarga

L'investigador posa de manifest que l'ús de la propaganda dependrà de com li vagi la guerra a Putin, i com afectarà el fred i l'hivern al transcurs de la guerra. El que està clar, però, és que en una guerra llarga la prioritat és mantenir la moral de l'exèrcit i la de la població ben alta. En aquest sentit, creu que en algun moment els russos notaran les pujades de preu i les xifres reals de morts de la guerra veuran la llum. 

💥 Bomba bruta: què és i en què consisteix l'arma que podria prendre protagonisme a Ucraïna?
 

💥 Rússia comença maniobres de les seves forces nuclears estratègiques
 

"L'amenaça nuclear durarà, i els esforços estan en mantenir l'ànim de la població i també dels soldats, i això és complicat quan tu ets l'agressor. Ha intentat virar i exposar que els agredits són els russos. Crimea van ser tres dies, però aquí la cosa no ha sortit com s'esperava. Cal imposar que l'existència de Rússia està en perill i que cal defensar-la. No serà fàcil mantenir això, però si ets dins, si creus que aquesta guerra pot arribar-te a casa, és més fàcil donar-hi suport", conclou. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una conferència a Moscou / Efe