L’obsessió del president Donald Trump per frenar l’entrada de persones sense documentació als Estats Units ha provocat un seguit de conseqüències que no només afecta els migrants. En les darreres setmanes els agents dels aeroports de tot el país han sotmès els turistes a un escrutini molt més insistent per assegurar que els viatgers tornaran a casa seva. La situació ha portat molts països d’arreu del món a advertir els seus ciutadans sobre les hostilitats amb què poden topar-se un cop se sotmetin al control fronterer. Espanya, Canadà, Irlanda, Dinamarca, Finlàndia, Regne Unit i Alemanya han avisat aquells que vulguin passar uns dies als Estats Units, sigui per turisme o feina, que es preparin per a diverses possibilitats.

Des del seu retorn a la Casa Blanca, Trump ha iniciat una croada contra l’entrada d’immigrants sense precedents als Estats Units. El desig del mandatari per controlar qui accedeix al país de manera irregular també afecta els turistes. En les darreres setmanes, mitjans europeus han revelat casos de negligències en què els seus ciutadans han estat setmanes reclosos en centres de detenció o han sigut obligats a pagar-se els costos de ser deportats. Tothom que ha viatjat al país nord-americà sap que els agents fronterers pregunten amb insistència quin és el motiu de viatge, però aquest breu i petit interrogatori podria tenir els dies comptats. El Canadà ha emès una nova advertència per a aquells que contemplin entrar als Estats Units en què assenyalen que hi ha la possibilitat d'"un escrutini" a la frontera on els seus telèfons mòbils i altres dispositius electrònics podrien ser registrats.

✈️ Els EUA expulsen un investigador francès per expressar la seva opinió sobre Trump

"Prepareu-vos per a l'escrutini a les portes d'entrada, incloent-hi el dels dispositius electrònics. Compliu amb les normes i sigueu sincers en totes les interaccions amb les autoritats frontereres. Si se li nega l'entrada, podria ser detingut mentre espera la seva deportació", ha subratllat el govern canadenc en la nova recomanació publicada a la seva pàgina web oficial. Les repetides amenaces econòmiques i d'annexió per part de Trump han provocat un descens acusat dels viatges i reserves als Estats Units per part de canadencs, que el 2024 van representar el grup més nombrós de visitants internacionals, amb una despesa valorada en 20.500 milions de dòlars.

En el cas d’Espanya, les recomanacions van dirigides a les persones trans. El ministeri d'Afers Exteriors ha inclòs un apartat en el seu web en què explica als membres d’aquest col·lectiu que els formularis per entrar als Estats Units exigeixen que els viatgers declarin el seu sexe. En concret, la cartera ministerial indica que les recents mesures impulsades per Trump “requereixen que aquests formularis reflecteixin el sexe biològic del viatger en néixer”. “Es recomana que els viatgers el sexe dels quals al passaport sigui diferent de l'assignat en néixer portin una còpia del certificat de naixement”.

➡️ Turistes alemanys, retinguts als EUA i deportats a Europa, relaten l'infern viscut a la frontera

Aquesta situació que afecta el col·lectiu LGTBIQ+ és causada per les restriccions en polítiques de gènere establertes per Trump, entre les quals destaca una directiva emesa en el primer dia del seu mandat que estableix que el govern federal només reconeixerà dos gèneres: masculí i femení. En aquest sentit, Dinamarca ha afegit una nova secció a les seves regles de visat per ingressar als Estats Units, la qual explica a les persones que sol·licitin un visat nord-americà que només podran triar entre dues opcions a l’hora d’indicar el seu gènere. Per part seva, Finlàndia ha emès una advertència similar en què assenyala que, si el gènere indicat al passaport d'un viatger difereix de l'assignat en néixer, les autoritats nord-americanes podrien denegar l'entrada al país.

El Regne Unit també ha revisat les recomanacions de viatge per als ciutadans britànics que planegen visitar els Estats Units. Segons la nova guia, els viatgers que no compleixin els requisits d'entrada podrien enfrontar-se a arrestos o detencions. A més, Alemanya ha advertit que, fins i tot tenint un visat o una exempció de visat, no es garanteix l'entrada al país. L'onada d’avisos és generalitzada a Europa. Tant és així que els Països Baixos han començat a actualitzar les seves guies de viatge per a persones LGTBIQ+. Segons el ministeri de Relacions Exteriors, les lleis i les regulacions nord-americanes relacionades amb les minories sexuals poden diferir significativament de les normes neerlandeses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!