La província argentina de Santa Fe (centre), assetjada per la violència del narcotràfic, ha implementat mètodes de l'estil Bukele per bregar amb detinguts d'alt perfil en una de les seves presons, segons ha compartit a través de les seves xarxes socials  la ministra de Seguretat de la Nació, Patricia Bullrich. "A les presons federals disposem del Protocol de Gestió per a Presos d'Alt Risc, amb què controlem un per un els narcos de Santa Fe perquè no actuïn i perquè la presó no sigui un lloc de delicte", va escriure a X, abans coneguda com a Twitter. La polèmica neix de la fotografia amb què acompanyava aquest tuit: 25 reclusos dividits en tres fileres, asseguts a terra, amb les cames obertes a curta distància dels seus companys de cel·la, amb el tors descobert, les mans lligades darrere de l'esquena i el cap cot. Tot plegat componia una imatge familiar a un altre país d'Amèrica Llatina: El Salvador. 

El mètode amb què s'han detingut i empresonat és semblant a l'utilitzat pel president d'El Salvador, Nayib Bukele. De fet, el governador de la província, Maximiliano Pullaro -molt proper a la ministra Bullrich-, va iniciar una forta campanya de lluita contra el narcotràfic des que va assumir el càrrec el 10 de desembre passat. "Continuarem ajustant els controls a presons, restringint visites, requisant, augmentant el patrullatge, investigant i reforçant la seguretat a les presons. Els que estan presos, estan presos, i s'hi quedaran, i si no ho entenen ho passaran malament", va publicar Pullaro. 

Per la seva banda, a més de la proximitat amb aquest governador, Bullrich es va trobar amb Bukele als Estats Units, on va lloar les polítiques del salvadoreny. "Volem seguir el model que vostès estan tirant endavant", va afirmar la ministra argentina, segons informa El Mundo. Bullrich es va desfer en elogis sobre l'actuació de Bukele amb els narcos, però si la ministra vol importar el model a l'Argentina no ho tindrà fàcil. Més enllà de la violació dels drets humans, la situació dels narcos a l'Argentina no té res a veure amb la d'El Salvador, així com la mateixa mida del país. Aquesta deriva ha despertat crítiques dins i fora del país.

Bukele es reforça al poder 

La Constitució d'El Salvador no permetia fins fa poc que un dirigent es presentés a la reelecció, tanmateix, la pressió de Nayib Bukele i el seu partit Nuevas Ideas (NI) i la seva presència institucional van obrir el camí per canviar aquesta situació. Amb via lliure per presentar-se a la reelecció, Bukele no només va optar a la presidència del país de nou, sinó que va arrasar als comicis. Bukele ja va començar a fer passes per presentar-se a la reelecció l'any 2021, quan la Sala Constitucional de la Cort Suprema va canviar un criteri d'interpretació de la Constitució. Els jutges van afirmar que la prohibició de presentar-se a la reelecció només era aplicable a un mandatari que hagués estat en el poder una dècada, però fins abans d'aquest canvi interpretatiu, el governant havia d'esperar deu anys per poder optar a la presidència un cop acabat el primer mandat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!