La ciutat de Nova York, punt calent de l'epicentre de coronavirus als Estats Units, planteja fer "enterraments temporals" excavant rases en parcs davant del creixent nombre de morts a causa del coronavirus, que amenaça de desbordar tant els dipòsits de cadàvers establerts com a les mòbils d'emergència, segons van alertar aquest dilluns les seves autoritats.
El regidor Mark Levine ha dit aquest matí en el seu compte de Twitter que "aviat" es faran "enterraments temporals" utilitzant "un parc de la ciutat de Nova York per a sepultures" en el qual "s'excavaran rases per a deu taüts en línia" de forma "digna, ordenada i temporal", una possibilitat que va confirmar una hora després l'alcalde Bill de Blasio en la seva roda de premsa.
Preguntat per la qüestió, De Blasio no va voler "entrar en detall" i va afirmar que "encara no estem en el punt en el qual calgui fer això" però va esmentar l'illa d'Hart, un emplaçament "històricament utilitzat" per la ciutat per donar sepultura a persones de baixos ingressos o que no han estat reclamades per ningú, considerat el cementiri més gran del país.
"Si necessitem fer enterraments temporals per trampejar la crisi i després treballar amb cada família perquè tinguin els seus preparatius apropiats, tindrem la capacitat de fer-ho", ha explicat l'alcalde, que ha estat treballant de prop amb el Govern federal per evitar-ho i ha advocat per "posar tota l'energia i recursos per salvar la gent".
Equivalent a un 11-S
Levine ha indicat que el nombre de cadàvers de persones mortes en la crisi del covid-19 que s'estan acumulant és "equivalent a un 11 de setembre" i a causa d'això les cambres refrigerades de l'Oficina Mèdica local, considerades el "dipòsit de cadàvers local", aviat "estaran plenes", un problema que s'estén als dipòsits de cadàvers dels hospitals, les cases funeràries i els cementiris, que estan recorrent a mesures de reforç.
"El dipòsit de cadàvers típic d'un hospital pot acollir 15 cossos. Ara estan totes plenes. L'Oficina Mèdica ha enviat 80 camions refrigerats als hospitals (dipòsits de cadàvers mòbils) de tota la ciutat, que poden allotjar 100 cossos cada un. Estan gairebé tots plens també. Alguns hospitals han hagut d'afegir un segon o un tercer camió", ha explicat el regidor.
Levine assegura que "res no importa més en aquesta crisi que salvar als vius" però la població "ha d'enfrontar-se a la macabra realitat que necessitem més recursos per gestionar els nostres morts també", pel que ha cridat reclutar no només personal sanitari, sinó professionals d'"assumptes mortuoris" per reforçar aquests serveis.
Els cementiris no donen per més
"Famílies en dol han dit que han trucat fins i tot a mitja desena de cases funeràries i no n'hi ha cap que pugui ocupar-se dels seus éssers estimats morts. Els cementiris no poden afrontar el nombre de sol·licituds d'enterraments i n'estan declinant la majoria. I no són només les morts en hospitals el que puja".
Segons Levine, "un dia normal abans de la crisi" hi havia entre 20 i 25 morts a casa a la ciutat de Nova York, però arrel d'aquesta pandèmia e nombre s'ha disparat a entre 200 i 214 "cada dia", ha subratllat, el que engrandeix les dificultats per portar els comptes.
Les autoritats "no tenen la capacitat de fer tests (de coronavirus) al gran nombre de persones que estan morint a les seves cases", per la qual cosa només consten als certificats els morts a causa del covid-19 a aquells que han tingut un positiu i "això gairebé amb seguretat significa que estem subregistrant les víctimes de la pandèmia", ha afegit el regidor.