Els horrors de la guerra d'Ucraïna ja són uns quants. Butxa, Borodianka i el Teatre de Mariúpol el passat 16 de març. Després de 70 dies de guerra, de moment, fins ara, aquest últim és l'atac més mortífer contra civils més important. Una investigació d'Associated Press (AP) ha trobat evidència que l'atac va ser molt més mortífer del que, inicialment, s'havia constatat. Ara es creu que podrien haver mort 600 persones dins i fora l'edifici. Això és gairebé el doble de morts que la xifra citada fins ara. I de fet, molts supervivents, encara eleven a més la xifra. La investigació d'AP ha recreat el que ha passat dins del teatre aquell dia a partir del relat de 23 supervivents. L'AP també s'ha basat en dos conjunts de plans de planta del teatre, fotos i vídeos fets a l'interior abans, durant i després d'aquest dia.

La difícil tasca de fer informes precisos

Amb les comunicacions tallades, la gent anant i venint constantment i els records borrosos del trauma, és impossible determinar el nombre exacte de víctimes, constata la mateixa agència de notícies. El govern va estimar, en un primer moment, que unes 300 persones podrien haver perdut la vida. Des d'aleshores, s'hauria obert una investigació per crims de guerra, segons el document que cita AP.

Però, per què AP té un informe amb un nombre més alt? Els periodistes d'aquesta agència han fet una reconstrucció dels fets amb un model 3D del pla de l'edifici revisat repetidament per testimonis directes, la majoria dins del teatre, que van descriure el detall d'on es refugiava la gent. 

Teatre de Mariúpol, completament destrossat / Sergei Ilnitsky Efe

En aquest sentit, tots els testimonis van dir que unes 100 persones estaven en una cuina de campanya als afores i cap va sobreviure. També van dir que les habitacions i als passadissos estaven plens, amb una persona per cada 3 metres quadrats d'espai lliure. 

Molts dels supervivents haurien exposat que prop de 1.000 persones estaven dins de l'edifici en el moment de l'atac aeri, però que la majoria de persones que van veure escapar van ser uns 200. Els supervivents van sortir, la majoria, per la porta principal o per una de lateral. Els russos van dir, al seu dia, que el teatre podria haver estat atacat per ucraïnesos o que era una base militar russa. Tanmateix, ningú va veure soldats operant a l'edifici. En aquest sentit, cap d'ells tampoc dubta que l'atac va ser dirigit amb precisió, ja que era l'edifici antiaeri més gran de la ciutat amb nens a dins. 

 

Imatge principal: vista aèria del Teatre de Mariúpol / Efe