La Unió Europea (UE) ha donat llum verda al seu cinquè paquet de sancions contra Rússia per la invasió d'Ucraïna, que afecta per primera vegada el sector energètic amb la prohibició de les importacions de carbó rus per valor de 4.000 milions d'euros. El nou correctiu inclou igualment més sancions contra "oligarques, actors de propaganda russa, membres de l'aparell de seguretat i militar i entitats del sector industrial i tecnològic lligats a l'agressió russa contra Ucraïna", entre els quals hi ha les dues filles del president rus, Vladímir Putin, Katerina Tijonova i Maria Vorontsova, com han fet aquesta setmana els EUA. Una altra mesura són les restriccions a l'entrada d'embarcacions russes als ports comunitaris. En aquest cas s'han fixat algunes excepcions, com si carreguen productes energètics, agrícoles o d'ajuda humanitària.
Les mesures van ser proposades dimecres per la Comissió Europea, però van aparèixer alguns problemes, com que Grècia, que té una dependència molt gran del sector naval, volia algunes modificacions i aclariments en la part que afecta els ports i les excepcions. I va ser secundada per Malta i Xipre. Alhora Hongria recelava de qualsevol embargament energètic a Rússia, i Alemanya i Àustria expressaven reserves a iniciar mesures energètiques més enllà del carbó. Finalment, però, les mesures han estat adoptades aquesta tarda pels ambaixadors dels Estats membres davant la UE, després de dos dies debatent-ne els detalls. Ara hauran de ser aprovades per procediment escrit per publicar-les demà al diari oficial de la UE, i després d'això podran entrar en vigor.
🔴#Ukraine | Approbation par le COREPER II d’un nouveau paquet de sanctions dans le contexte de l’agression russe contre l’Ukraine.
— Présidence française du Conseil de l’UE 🇫🇷🇪🇺 (@Europe2022FR) April 7, 2022
Ce paquet très substantiel étend les sanctions à l’encontre de la Russie à de nouveaux domaines et prévoit notamment ⤵️ 1/5#PFUE2022 pic.twitter.com/4ECmuUaAap
Mentrestant, l'Assemblea General de les Nacions Unides ha votat aquest dijous a favor d'expulsar la Federació de Rússia del Consell dels Drets Humans arran de la invasió d'Ucraïna. La votació s'ha dut a terme aquesta tarda, i s'ha saldat amb 93 vots a favor, 24 en contra i 58 abstencions. Aquest és el primer cop que s'expulsa d'aquest consell un dels membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU. El Consell, que substitueix l'antiga Comissió de Drets Humans, compta amb 47 membres elegits per un període de tres anys a partir de les diverses regions del món (Àfrica, Àsia-Pacífic, Europa de l'Est, Llatinoamèrica-Carib, i Occident i altres països). Actualment, Ucraïna ocupa un dels cinc seients que representen la seva regió.
Entre els Estats que hi han votat a favor destaquen Israel, que fins ara ha mantingut una posició neutral en el conflicte i ni tan sols ha sancionat Rússia, i també Turquia. També destaca, però no sorprèn, l'abstenció de l'Índia, que ha explicat que ho ha fet per "substància i procés". Tampoc sorprenen els vots en contra d'Iran, Bielorússia, Algèria, Vietnam o Cuba.