Hamàs ha marcat l'inici d'un nou capítol en una guerra ja considerada com a brutal. El grup palestí ha anunciat que els militants que custodiaven als ostatges d'Israel en edificis i túnels de Gaza tenien "noves instruccions" de matar-los si les tropes israelianes s'acostaven. Aprofitant un espasme d'indignació pública a Israel per la incapacitat del primer ministre, Benjamin Netanyahu, de portar a casa els ostatges que falten, Hamàs ha publicat una imatge com si fos un còmic, d'una figura agenollada i amenaçada amb una arma, seguida d'un vídeo d'Eden Yerushalmi, de 24 anys, cambrer del festival de música Nova i un dels sis ostatges que, segons Israel, han rebut trets durant el captiveri de Hamàs. 

Gir de guió entre Hamàs i els ostatges

En un cruel gir dels esdeveniments (els funerals dels ostatges assassinats s'havien celebrat diumenge i dilluns), Hamàs va dir que difondria imatges del que va descriure com els “missatges finals” dels cinc ostatges restants. Aquest dimarts ha difós un segon vídeo en què apareixia Ori Danino, un jove de 25 anys que va ser segrestat al festival de música Nova el 7 d'octubre, tal com destaca la CNN. Danino havia ajudat altres assistents al festival a escapar de l'horror. No va quedar clar quan es va filmar alguna de les imatges, ni si es pretenia que els vídeos s'utilitzessin d'aquesta manera.

Les noves tàctiques de Hamàs –que la família de Yerushalmi qualifica de “terror psicològic”– faran encendre encara més el malestar a la societat israeliana. Durant els últims tres dies, les multituds s'han congregat a diverses ciutats israelianes, i els manifestants han acusat Netanyahu de, segons la seva opinió, sacrificar ciutadans israelians per romandre al poder, mentre que els membres dretans de la seva coalició han amenaçat d'enderrocar el govern si posa fi a la guerra.

Després d'una vaga general que va paralitzar gairebé completament el país dilluns, milers de manifestants han tornat a sortir als carrers dimarts, amb manifestacions a Jerusalem, Tel-Aviv, Hod HaSharon, Haifa, Herzliya i Ra'anana. A Tel-Aviv, algunes de les multituds més grans es van reunir davant de la Porta Begin de Kirya (la seu militar), on s'havia reservat un lloc perquè es reunissin els manifestants, entre ells les famílies dels ostatges. Les imatges de vídeo mostraven incendis al carrer, la policia intentant apagar les flames i els manifestants onejant banderes i exigint l'alliberament dels ostatges retinguts a Gaza. La policia va dir més tard que havia arrestat tres persones sospitoses de provocar disturbis.

Tot i això, encara no és clar si aquestes manifestacions públiques d'ira obligaran Netanyahu a canviar la postura d'Israel respecte de la guerra a Gaza. Alguns analistes, segons diu la mateixa CNN, diuen que, a diferència del que passava abans a la guerra, Hamàs potser ja no creu que mantenir ostatges li dona influència sobre Israel.

El paper dels ostatges podria haver canviat

“No ha tret mai la qüestió dels ostatges de l'equació. Sap que l'actual administració israeliana no està interessada en cap mena d'acord per alliberar els ostatges”, ha dit a CNN Tahani Mustafa, analista d'alt nivell sobre Palestina a Crisis Group, un centre d'estudis amb seu a Brussel·les. “No crec que els considerin ja com a cartes importants”.

En una declaració dilluns a la nit i que recull la mateixa cadena nord-americana, el portaveu de Hamàs, Abu Obaida, ha dit que les noves instruccions havien entrat en vigor després d'un "incident" a Nuseirat. Aparentment referint-se a una operació de les Forces de Defensa d'Israel al juny que va rescatar quatre ostatges israelians d'un camp de refugiats al centre de Gaza. L'atac, en què van morir 274 palestins, es va produir a mig matí, quan els carrers estaven plens de gent que feia compres en un mercat proper. Alguns dels captors van morir i les FDI van aconseguir recuperar els ostatges il·lesos, cosa que va debilitar encara més la influència de Hamàs en les negociacions amb Israel.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!