Deu mesos després de la condemna de l'expolicia Derek Chauvin per la mort de George Floyd han estat jutjats els tres companys que l'acompanyaven aquell dia. Mentre Chauvin ofegava a Floyd, qui suplicava ajuda, Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane no van fer res. No només van ignorar deliberadament les demandes d'ajuda de Floyd durant nou minuts i mig, sinó que a més van foragitar als vianants que els exigien que deixessin anar l'home i els gravaven i van arribar a ajudar a Chauvin. Per aquestes accions un jurat de Minneapolis els ha delerat culpables de violar els drets civils de Floyd.
El tribunal ha rebutjat els arguments de les defenses dels tres expolicies que asseguraven que la inacció dels homes va ser deguda a la inexperiència, el mal entrenament i la distracció que suposaven els crits dels vianants que els demanaven que salvessin a Floyd. Cap d'aquests arguments ha convençut al jurat, que ha assegurat que els expolicies van mostrar "indiferència deliberada a les greus necessitats mèdiques" de Floyd.
Una conclusió alineada amb la Fiscalia, que durant el judici va argumentar que "la decència humana i el sentit comú" hauria d'haver impulsat als tres homes a aturar al seu company mentre asfixiava a Floyd. "No va ser un ús de la força en una fracció de segon com un tret. Ni 30 segons, ni un minut, diversos minuts, 569 segons", ha dit la fiscal federal adjunta Manda Sertich, segons recull la BBC. Les condemnes per violació dels drets civils comporten diverses penes de presó, la Fiscalia ha demanat 25 anys, però encara s'ha de confirmar la pena per un jutge.
22 anys i mig per Chauvin
L'abril del 2021 un jurat de Minneapolis va declara culpable de la mort de Floyd a Derek Chauvin. L'expolicia va ser condemnat per assassinat en segons grau assassinat en tercer grau i homicidi en segon grau. Tot plegat es va traduir en una pena de 22 anys i mig. Durant el judici Chauvin es va declarar innocent de tots els càrrecs amb què se l'acusava.
La resolució del jurat va ser una incògnita fins a l'últim moment. El racisme sistèmic en les institucions feien desconfiar a part de la població que el Chauvin acabés sent declarat culpable. Era una sospita sostinguda per casos similars del passat, en els quals els policies no acabaven sent considerats culpables d'assassinat. Per aquest motiu l'expectació al voltant d'aquest judici va ser majúscula, tant que les autoritats van témer que depenen del veredicte poguessin tornar a esclatar protestes similars a les que hi va haver després de la mort de Floyd.