El cap de política exterior de la UE, Josep Borrell, ha escrit als ministres del G20 instant-los a ajudar Brussel·les a persuadir Vladímir Putin de reobrir la principal ruta d'exportació de gra d'Ucraïna a països de l'Àfrica i Orient Mitjà.
En una carta publicada al The Guardian, Borrell ha advertit que la decisió de Rússia d'abandonar la Iniciativa de Gra del Mar Negre (BSGI) el mes passat, posava en perill la vida dels nens i altres persones en països devastats per la guerra i zones de conflicte. En aquest sentit, va instar la comunitat internacional a parlar sobre el tema "amb una veu clara i unificada" i va afegir: "Ho devem a les persones més necessitades".
El pacte va ser negociat el juliol del 2022 per les Nacions Unides i Turquia. Va tenir un efecte immediat, retornant el gra ucraïnès al mercat i ajudant a alleujar els preus rècord assolits poc després de la invasió, va dir l'alt representant de la Comissió Europea.
On va el gra d'Ucraïna?
Enguany, Ucraïna ha subministrat el 80% del blat adquirit pel Programa Mundial d'Aliments (PMA) de les Nacions Unides per donar suport a les operacions humanitàries als països amb més inseguretat alimentària com l'Afganistan, Djibouti, Etiòpia, Kenya, Somàlia, Sudan i Iemen.
"Amb la finalització del BSGI, tot això està ara en risc", ha escrit Borrell, i ha afegit que ara el PMA haurà d'aprovisionar el seu gra en un altre lloc amb preus més alts i amb un termini de lliurament més llarg.
La carta de dues pàgines va dirigida als ministres d'Afers Exteriors dels països del G20. La UE espera que la carta pugui aprofitar la influència d'aquells països que mantenen canals de comunicació amb el Kremlin, inclosa Turquia, per intentar persuadir Putin de tornar a les converses.
"Si la comunitat internacional parla amb una veu clara i unificada, Rússia podria reconsiderar i reprendre la seva participació en aquesta iniciativa vital. Per tant, m'agradaria demanar el vostre suport per instar Rússia a tornar a les negociacions, així com a abstenir-se d'apuntar a la infraestructura agrícola d'Ucraïna", s'hi pot llegir a la carta. "El món té un interès compartit en la gestió responsable de la seguretat alimentària mundial. Ho devem a la gent més necessitada”.
La retirada de Rússia del BSGI va ser un tema central en un debat del consell de seguretat de l'ONU sobre la inseguretat alimentària mundial impulsada pel conflicte, presidit pel secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken, que va instar la condemna universal de les accions de Moscou.
Rússia vol acostar-se a l'Àfrica
En aquest context, Rússia vol fer moviments a l'Àfrica i té pressa per concretar. Després de la pèrdua de la majoria d'aliances comercials, el Kremlin té l'objectiu de guanyar terreny al continent africà. El president rus ha assegurat aquest dijous que Rússia podrà enviar els quatre mesos vinents entre 25.000 i 50.000 tones de gra a sis països africans de manera gratuïta.
"En els propers 3 o 4 mesos estarem a punt per proporcionar a Burkina Faso, Zimbàbue, Mali, Somàlia, la República Centreafricana i Eritrea entre 25.000 i 50.000 tones de cereals de forma gratuïta", va dir el líder rus a la sessió plenària del Fòrum Econòmic i Humanitari Rússia-Àfrica a Sant Petersburg. En aquest sentit, ha destacat que Rússia també assumirà les despeses de transport del gra.