L'obligatorietat que hi ha a França de demanar el QR de les vacunes abans de consumir a bars i restaurants està tenint problemes greus, i topa amb una forta oposició ciutadana.
Alguns carrers de París s'omplen al migdia i a la tarda, no pas amb botellots, sinó amb persones que mengen tranquil·lament a terra, fent el seu pícnic particular. Hi ha famílies senceres. Aquesta actitud s'ha interpretat com un desafiament al passaport de vacunes del coronavirus, i afecta negativament l'ocupació de bars i restaurants.
FRANCE: In defiance of the coronavirus passport requirements to eat in restaurants or cafes.
— Apex World News (@apexworldnews) August 26, 2021
People set up their own "picnics" with food and beverages on the street. pic.twitter.com/eobvisbEpP
Des del 21 de juliol, França ha adoptat aquesta mesura per intentar controlar l’última onada de la covid-19 al país, i promoure la vacunació.
El president francès, Emmanuel Macron, la va anunciar en una intervenció televisada, i va indicar que l’accés als restaurants, bars, teatres i cinemes estarà prohibit a les persones que no estiguin vacunades o que no puguin presentar una prova PCR negativa.
El també anomenat passaport sanitari ja era obligatori per accedir a discoteques i a grans esdeveniments socials o esportius amb més de 1.000 assistents. A partir del juliol també s’exigeix per assistir a llocs culturals que rebin més de 50 persones.
A més, va avançar que tenia la voluntat d’estendre la necessitat del certificat Covid francès (que es lliura als vacunats amb pauta completa o recuperats del virus) per a les persones majors de 12 anys que vulguin accedir a avions, autobusos i trens de llarg recorregut, centres comercials i actes culturals amb més de 50 persones.
A més, les proves PCR i test d’antígens, que fins ara són reemborsats per la Seguretat Social, a partir de la tardor seran de pagament tret que es facin amb prescripció mèdica.
Macron va justificar les mesures amb la finalitat de maximitzar les vacunacions contra la covid, perquè creu que és la clau per prevenir un altre confinament com el que hi va haver durant la primera onada de la pandèmia. “Com més vacunem, menys espai deixem perquè el virus es difongui”, va subratllar.
En aquesta línia, va anunciar que la vacuna de la covid-19 serà obligatòria per als treballadors sanitaris abans del 15 de setembre, així com per a les persones que treballen a hospitals, residències o amb persones vulnerables.
“La vacunació no serà obligatòria per a tothom, però la promourem perquè el nombre més gran [de persones] es vacuni”, va resumir Macron.
Un total de 35,8 milions de persones ha rebut almenys una dosi de l’antídot de la covid-19 a França (el 53,4 % de la població) i 27,4 milions ja han completat la pauta (41%).