El Centre Carter, que va participar com a observador a les eleccions presidencials de Veneçuela, ha manifestat aquest dimarts que el procés "no es va adequar" als paràmetres i estàndards internacionals d'integritat electoral, per la qual cosa "no pot ser considerada com a democràtica". "El Centre Carter no pot verificar o corroborar l'autenticitat dels resultats de l'elecció presidencial declarats pel Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela", ha manifestat el Centre Carter en un comunicat que recull la cadena SER.
‼️#Venezuela 🇻🇪: el Centro Carter (uno de los observadores internacionales autorizados a observar el proceso electoral por el Gobierno de Maduro) concluye que las elecciones del domingo 'no fueron democráticas'.https://t.co/EqNRLwPZK9 pic.twitter.com/KjkDZ8Qri0
— EM-electomania.es (@electo_mania) July 31, 2024
L'organització ha destacat que l'ens comicial, que ha donat per guanyador l'oficialista Nicolás Maduro, quan encara falten més de dos milions de vots per computar. I, per altra banda, no ha anunciat tampoc els resultats desglossats per mesa, cosa que "constitueix una greu violació dels principis electorals". En aquest sentit, ha explicat que el procés electoral "no ha aconseguit els estàndards internacionals d'integritat en cap de les etapes rellevants i ha infringit nombrosos preceptes de la mateixa legislació nacional".
Venezuela’s 2024 presidential election did not meet international standards of electoral integrity and cannot be considered democratic.
— The Carter Center (@CarterCenter) July 31, 2024
Statement: https://t.co/STzUw7AZGf
Declaración: https://t.co/61O4IlApdW
Tal com assenyala el mateix Centre Carter, "es va desenvolupar en un ambient de llibertats restringides en detriment d'actors polítics, organitzacions de la societat civil i mitjans de comunicació". A més, durant el procés, les autoritats "van mostrar parcialitat a favor de l'oficialisme i en contra candidatures de l'oposició". Per altra banda, ha destacat que el registre d'electors "es va fer amb nombrosos inconvenients", com ara "terminis molt curts, relativament escassos llocs d'inscripció i una mínima campanya d'informació i difusió públiques".
El vot exterior, ple de problemes
La nota també se centra en la problemàtica del vot exterior. I és que, segons sembla, fora de les fronteres del país també hi va haver problema. "Els ciutadans van enfrontar barreres legals desmesurades, fins i tot arbitràries, per inscriure's al padró a l'estranger". En aquest sentit, també destaca que el registre de partits i candidats "tampoc es va adequar a estàndards internacionals" i, en els últims anys, els partits de l'oposició "han patit intervencions judicials per beneficiar persones afins al govern, influint sobre la conformació de les seves candidatures".