Corea del Nord no havia registrat casos de coronavirus. Ara, però, el busquen per tot arreu. Asseguren que està rastrejant rius i llacs a la recerca del coronavirus i fins i tot desinfectant abocadors i clavegueram o vigilant el moviment d'animals salvatges que puguin ser portadors del patogen, han informat aquest divendres mitjans estatals. L'agència estatal KCNA ha publicat un article relatant l'"escrupolosa operació" que s'està duent a terme per actualitzar "la política profilàctica" de l'Estat davant la detecció, el 12 de maig, de la covid al país. Un país que ha estat tancat des del 2020. Corea del Nord no havia notificat encara cap cas de coronavirus al país.
El pla "endureix encara més el tancament de la capital i adopta mesures més estrictes per al tancament de les regions i unitats" de producció, treball i residencials, explica aquest mitjà. S'està donant prioritat "a l'examen de les mostres recollides als rius i llacs" i reforçant la reparació i el manteniment d'instal·lacions per a "desinfectar centenars de milers de metres cúbics d'aigües residuals i centenars de tones d'escombraries cada dia". L'article afegeix que s'han instal·lat "llocs antiepidèmics" en 1.840 punts "per intensificar la desinfecció de transeünts i vehicles" i que hi ha 1.830 llocs més per a la "vigilància estreta" d'animals salvatges.
Més de 100.400 casos nous
Les autoritats nord-coreanes han reportat aquest divendres uns 100.460 nous casos de gent amb "febre" (terme que utilitza el règim per als casos sospitosos, davant la falta de capacitat de testatge). D'aquesta manera, més de 3,27 milions ja han contret "febre" des de finals d'abril, amb 3,03 milions ja recuperats, uns 233.090 encara en tractament i 69 morts aparentment lligades a la covid. Les xifres que s'han anat publicant apunten a una propagació sorprenentment ràpida de la covid (el 13,2% de la població nacional ja s'hauria contagiat) i a una mortalitat inusualment baixa en un país que no disposa de vacunes, destaca Efe.
Tot i això, els serveis d'intel·ligència sud-coreans consideren que moltes d'aquestes "febres" podrien ser altres malalties com el xarampió o febres tifoïdals. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat al règim que comparteixi dades i ha expressat la seva preocupació pels efectes que la covid pugui tenir en una població que en gran manera ja pateix altres problemes de salut subjacents. Els experts creuen que Corea del Nord, que no ha administrat ni una sola vacuna i té les seves fronteres tancades amb pany i forrellat des de principis del 2020, no està disposada a acceptar de moment donacions de vacunes. De fet, les que li havien estat assignades a través de COVAX –Fons d'accés global per a vacunes Covid-19– les va rebutjar fa mesos.
Kim Jong-un, enfadat
El líder del país, Kim Jong-un, s'ha mostrat visiblement molest i enfadat contra la gestió de Corea del Nord respecte a la pandèmia. Fa uns dies va "criticar durament" els funcionaris d'atenció mèdica per la seva resposta a la prevenció d'epidèmies. Específicament per no mantenir les farmàcies obertes les 24 hores del dia i els set dies de la setmana per poder distribuir medicaments. En aquest sentit, va ordenar a l'exèrcit que es posi a treballar en "l'estabilització immediata del subministrament de medicaments a Pyongyang". Kim es va posar aleshores al capdavant i al centre de la resposta, supervisant reunions diàries sobre el brot que, segons ell, està provocant "una gran agitació" al país. La falta de distribució adequada de medicaments ha estat perquè "els funcionaris del Gabinet i del sector de la salut pública al càrrec, no s'han arremangat les mànigues, i no han reconegut adequadament la crisi actual", va expressar Kim, segons cita el mitjà estatal KCNA. El líder hauria criticat la seva actitud de feina i l'hauria titllat d'"irresponsable".