Occident ha responsabilitzat Vladímir Putin i el seu entorn de la mort d'Aleksei Navalni. Des de la Unió Europea, el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha afirmat que és "responsabilitat exclusiva" del president de Rússia. "A l'espera de més informació, siguem clars: això és responsabilitat exclusiva de Putin", ha escrit Borrell a Twitter. En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha assegurat que el traspàs és "un ombrívol recordatori del que són Putin i el seu règim". "No tem a res tant com a la dissidència del seu propi poble. (...) El que més temen Putin i els seus amics és la gent que es planta, aixeca la veu i lluita per la llibertat i contra la corrupció", ha afegit en una piulada. Poc després, en un comunicat conjunt, ambdós líders han acusat el president rus d'haver "assassinat lentament" Navalni i han exigit una investigació. Els governs d'Espanya i de la resta de la UE s'han manifestat de manera similar.
La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, també ha afirmat que Rússia és "responsable" de la mort i que es tracta d'un altre senyal de la "brutalitat" de Putin. "Si es confirma, això seria un senyal més de la brutalitat de Putin. Sigui quina sigui la història que contin, deixem clar que Rússia n'és responsable", ha assenyalat a l'inici de la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic, on també hi ha parlat la dona de Navalni, Iúlia Navàlnaia. De manera similar s'ha expressat el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken: "La seva mort en una presó russa i la fixació i la por d'un home només subratllen la debilitat i la podridura en el cor del sistema que Putin ha construït". "Rússia és responsable d'això. Parlarem amb molts altres països preocupats per Aleksei Navalni, i especialment si aquests informes resulten ser certs", ha apuntat.
Biden estudia "opcions" contra Putin
Després de les declaracions de Harris i Blinken, finalment ha arribat la intervenció del president dels EUA, Joe Biden, que també ha responsabilitzat Putin de la mort de Navalni —a qui ha descrit com "una veu poderosa en defensa de la veritat"—. "Si la informació sobre la mort de Navalni és certa, i no tinc raó per dubtar-ho, per descomptat les autoritats russes contaran la seva pròpia història. Però no s'equivoquin, Putin n'és responsable", ha declarat des de la Casa Blanca. És per això que ha avançat que s'estan avaluant "diferents opcions" per respondre a la notícia, sense precisar si s'imposaran més sancions sobre l'economia russa.
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ha anat més enllà i ha afirmat que l'opositor rus "òbviament ha estat assassinat" perquè a Putin no li importa qui mori amb tal de mantenir-se en el poder. "És molt lamentable que Aleksei Navalni hagi mort en una presó russa. Per a mi és obvi: ha estat assassinat", ha dit en una roda de premsa després de reunir-se amb el canceller alemany, Olaf Scholz. I ha afegit: "Com altres milers que van ser torturats fins a la mort per culpa d'aquesta persona". "Putin sempre mata. (...) És la personificació d'aquesta guerra i no aturarà. Només el podrem frenar plegats", ha remarcat, a més de considerar que el seu homòleg rus hauria de "perdre tot" i retre comptes per les seves accions.
El Consell d'Europa i l'ONU, contra Putin
La secretària general del Consell d'Europa, Marija Pejčinović Burić, tampoc s'ha callat i ha titllat de "sacrifici" la mort del líder opositor rus. A més, ha subratllat que això mostra el "fort tribut" pagat a Rússia per la defensa de la democràcia i els drets humans. També ha recordat l'intent d'assassinat que ja va patir fa tres anys, el seu "encarcerament injust" i la seva "detenció en condicions inhumanes i degradants". El Consell d'Europa havia demanat sense èxit el seu alliberament, emparant-se en els dictàmens del Tribunal d'Estrasburg, motiu pel qual la notícia d'aquest divendres evidencia ara "el menyspreu total de Rússia per la dignitat humana dels seus propis ciutadans" i "l'alt tribut pagat per defensar els valors dels drets humans, la democràcia i l'estat de dret".
En aquesta línia, l'Oficina de les Nacions Unides per als Drets Humans ha reclamat a Rússia que "acabi amb la persecució de polítics, defensors de drets humans i periodistes". "Un Estat té l'obligació de protegir les vides dels individus privats de llibertat i si una persona mor sota custòdia de l'Estat cal pressuposar que l'Estat n'és responsable, una cosa que només pot impugnar després d'una investigació transparent per un òrgan independent", ha remarcat la portaveu de l'oficina, Liz Throssell. Així, ha reclamat que les autoritats russes "garanteixin tal investigació" i ha recordat que l'última sentència contra Navalni ja apuntava a "una instrumentalització del sistema judicial rus amb finalitats polítiques". "Tots els detinguts o sentenciats a presó (a Rússia) per fer ús legítim de drets com el de reunió pacífica o el de lliure expressió han de ser immediatament alliberats, i han de retirar-se tots els càrrecs contra ells", ha conclòs.
La resposta del Kremlin
El Kremlin ha respost al seguit de declaracions dels líders occidentals i les ha titllat d'"inadmissibles". "No hi ha declaracions dels metges ni informació dels forenses ni dels serveis penitenciaris. És a dir, no hi ha informació. I ens trobem amb tals declaracions", ha lamentat el portaveu presidencial, Dmitri Peskov. D'aquesta manera, ha assegurat que es tracta, "evidentment, de declaracions absolutament rabioses i inadmissibles".
Abans, el Ministeri d'Exteriors rus ja havia instat els EUA a no fer acusacions sense fonament sobre els responsables de la mort de Navalni fins que es coneguin els resultats de l'autòpsia. "La mort d'una persona sempre és una tragèdia (...). En lloc de fer acusacions gratuïtes, han de mostrar moderació i esperar els resultats oficials de l'autòpsia", ha assenyalat el comunicat d'exteriors.