Mossul era la segona ciutat més important de l'Iraq, quan Daesh li va prendre el control l'any 2014. Des d'aleshores, s'havia convertit en una peça clau del control del volgudament anomenat Estat Islàmic. Dos anys més tard, però, les milícies kurdes de l'Iraq han llençat una major ofensiva per aconseguir recuperar el control de la ciutat. Aquest és l'últim féu que Daesh té al país.

La lluita, però, es preveu llarga i complexa. Primer els 4.000 combatents que estan involucrats en l'ofensiva provaran de recuperar el control d'algunes poblacions a tocar de Mossol. Serà el pas previ per recuperar el control de la ciutat. Avui ja han recuperat la ciutat cristiana de Qaraqosh, a uns 13km de Mossul.

La probable pèrdua de Mossul per part de Daesh és un fet molt important. La ciutat és un punt estratègic. Mossul vol dir enllaç en àrab, i realment, el nom és encertat. És un eix de comunicacions entre diversos països: Iraq, Síria i Turquia. A més, és la segona ciutat més gran Iraq, amb 1'8 milions de persones i molt rica ètnicament: és majoritàriament sunnita, en una zona majoritàriament kurda, i amb barreja de kurds, cristians, Turcmans i xiïtes.

Els Estats Units i Itàlia, que participen en l'operació de alliberació de la ciutat iraquiana, confien que Estat Islàmic sigui derrotat en aquesta zona i creuen que serà una fita important. Més enllà va el governador de Nínve, província de la qual forma part Mossul, que assegura que un cop recuperat serà "un cop mortal" per Daesh.

L'ONU, però, alerta que aquesta batalla podria provocar "una gran catàstrofe" i convertir-se en "la més llarga i complexa situació humanitària" durant el 2017. El cap de la missió de l'Organització Internacional de les Migracions (OMI) al país, Thomas Lothar Weis, ha advertit que aquesta ofensiva deixaria "centenars de milers de desplaçats" que abandonarien la ciutat durant les setmanes i mesos que duri la campanya militar, el que podria provocar una "enorme crisi humanitària el 2017".