La croada de Donald Trump, president dels Estats Units (EUA), contra els migrants indocumentats ha estat marcada per batudes a grans ciutats, deportacions a El Salvador i víctimes innocents. Ara, el president republicà estudia una altra estratègia. Segons ha explicat en una entrevista a Fox News, l'Administració Trump estudia la possibilitat de llançar un programa adreçat als immigrants indocumentats en què se'ls pagui perquè surtin “voluntàriament” dels Estats Units. “Volem fer un programa d'autodeportació (…). No he determinat què farem, però els donarem una ajuda econòmica (als migrants en situació irregular als Estats Units). Els donarem una mica de diners i un bitllet d'avió i treballarem amb ells”, ha explicat el president estatunidenc. 

“Si són bons, si volem que tornin, treballarem amb ells perquè tornin tan de pressa com puguem”, ha afirmat Trump, apuntant que se'n permetria el retorn legal. Aquest to més conciliador contrasta amb les polítiques migratòries que ha mantingut el seu nou govern. 

Des de la seva arribada a la Casa Blanca el gener passat, Trump ha promès dur a terme la deportació més gran d'immigrants indocumentats en la història dels EUA, reforçant la presència militar a les zones frontereres amb Mèxic i augmentant en massa el nombre d'arrestos i expulsions. Entre les accions més agressives de Trump per accelerar les deportacions i projectar mà dura contra la migració hi ha l'enviament a una megapresó a El Salvador de més de 200 persones, la majoria migrants veneçolans sense historial delictiu, d'acord amb un informe de la cadena CBS. A més, el govern republicà va invocar una llei del segle XVII, coneguda com a Llei d'Enemics Estrangers, per justificar aquestes expulsions.

La UE i l'asil: llista de països segurs

Els Estats Units han estat en el punt de mira per deportar migrants indocumentats a un tercer país, El Salvador, però al món hi ha polítiques similars. Per exemple, Comissió Europea proposarà set “tercers països segurs” on els membres de la Unió Europea (UE) podran retornar els sol·licitants d'asil. Segons ha avançat Euractiv, aquests set països són Bangladesh, Colòmbia, Egipte, l'Índia, Kosovo, el Marroc i Tunísia. D'aquesta manera, els sol·licitants d'asil que arribin a la UE des d'un d'aquests set països veurien rebutjades les seves sol·licituds amb una ordre de retorn. Es preveu que aquest nou sistema d'asil es posi en marxa a mitjan any 2026.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!