Amb l'alto en foc a Gaza ja en vigor, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) treballa ara en el pla de 60 dies per restaurar i expandir serveis sanitaris a la Franja, on 15 mesos d'atacs han destruït hospitals i n'han deixat només la meitat operatius, ha indicat un portaveu de l'agència. "Necessitem realment pensar en els treballadors sanitaris de Gaza. Estimem que n'hi havia abans uns 20.000, no sabem quants n'hi ha ara (...) i hem d'assegurar que se senten segurs i reconeguts perquè puguin tornar als seus llocs de treball", ha indicat aquest dimarts en roda de premsa el portaveu de l'OMS Tarik Jasarevic.

La font ha subratllat que el pla de dos mesos inclou inspeccionar els danys als llocs atacats, veure com es poden recuperar els serveis, i estimar si es poden reprendre les activitats en centres de salut ara no operatius o s'han d'instal·lar al seu lloc hospitals de campanya i altres instal·lacions temporals. "La idea és actuar com més aviat millor, amb prioritat en cures d'emergència, salut maternal i infantil i altres àrees", ha destacat Jasarevic. A la mateixa roda de premsa, el portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU, Jens Laerke, ha subratllat que ara que centenars de camions d'ajuda poden entrar a Gaza gràcies a l'alto el foc, algunes de les primeres necessitats són la retirada de runes i de mines i altres armaments perillosos.

gaza efe (2)
Efe

"Hem de maximitzar l'enviament d'ajuda a l'actual obertura. La fam i les malalties estan molt estesa, molta gent no té llar, hi ha nens separats de les seves famílies i persisteix un profund trauma psicològic", ha avaluat el portaveu humanitari. "Les nostres prioritats són clares: portar aliments, obrir fleques, aconseguir cura sanitària, reabastir hospitals, reparar xarxes de subministrament d'aigua, preparar refugis i reunificar famílies, coses que fins ara no havíem pogut fer a l'escala necessària", ha afegit.

Els acords d'alto el foc

Aquest diumenge, amb algun retard, ha començat un alto el foc que ha de durar 42 dies. En virtut de la primera fase de l'acord d'alto el focHamàs va acordar alliberar 33 ostatges, inclosos nens, dones (incloent-hi dones soldats) i homes més grans de 50 anys, a canvi de centenars de palestins detinguts a presons israelianes. A la segona fase està previst que els ostatges que encara continuen vius siguin retornats a Israel i que s'alliberi a un nombre corresponent de presoners palestins, a més que Israel es retiri completament del territori. Els detalls seran objecte de noves negociacions, que s'iniciaran al cap de 16 dies d'haver començat la primera fase. La tercera fase s'ocuparà de l'intercanvi dels cadàvers dels ostatges i dels membres de Hamàs morts, i es posarà en marxa un pla de reconstrucció per a Gaza. Els acords per a la futura governança de la Franja continuen sent confusos.

Aquest mateix diumenge, ja van ser alliberades tres ostatges israelianes. Emily Damari, de 28 anys, ciutadana britànica, que va ser alliberada juntament amb Romi Gonen, de 24 anys, i Doron Steinbrecher, de 31. Totes tres s'han reunit amb les seves mares després de ser lliurades pel Comitè Internacional de la Creu RojaLa matinada d'aquest dilluns, Israel ha fet entrega de 90 presoners palestins, la majoria dels quals, dones i nenes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!