L'onada de calor que afecta el país no és l'única que s'està registrant arreu del món. Si aquí és ben fàcil que les temperatures nocturnes no baixin dels 26 graus, sigui impossible dormir si no es té un ventilador a la cara i les temperatures dins les cases poden arribar perfectament als 34 graus, a l'Antàrtida les coses no estan sent gaire diferents. Les temperatures del sòl en grans franges de les capes de gel han augmentat 10 graus per sobre del que és habitual durant l'últim mes. En aquest sentit, ja s'ha descrit aquesta onada de calor que afecta la zona com a gairebé de rècord. Tot i que les temperatures es mantenen per sota de zero a la massa terrestre polar, que està envoltada de foscor en aquesta època de l'any, el més profund de l'hivern de l'hemisferi sud, s'informa que les temperatures han arribat as 28 graus per sobre les expectatives en alguns dies. 

El planeta ha experimentat 12 mesos de calor rècord, amb temperatures que van superar consistentment l'augment d'1,5 graus sobre els nivells preindustrials, que s'ha promocionat com a límit per evitar el pitjor col·lapse climàtic. Michael Dukes, director de pronòstics de MetDesk, ha dit que, si bé les temperatures màximes diàries individuals van ser sorprenents, molt més significatiu va ser l'augment mitjà durant el mes, tal com descriu el The Guardian. Els models dels científics del clima han predit des de fa molt de temps que els efectes més significatius del canvi climàtic antropogènic es produirien a les regions polars, “i aquest n'és un gran exemple”, ha afirmat. 

“Normalment, no es pot observar una tendència climàtica en un sol mes, però està en línia amb el que prediuen els models”, ha destacat Dukes. "A l'Antàrtida, en general, aquest tipus d'escalfament a l'hivern i que continua durant els mesos d'estiu pot provocar el col·lapse de les capes de gel".

La mateixa publicació destaca que el mes passat va ser el primer en 14 mesos en què no es van batre rècords de temperatura, però això va seguir un juliol del 2023 excepcionalment càlid, i es va mantenir 0,3 °C per sobre de qualsevol juliol anterior.

Quines conseqüències té l'onada de calor de l'Antàrtida?

Zeke Hausfather, científic investigador de Berkeley Earth, ha dit i recull també el The Guardian, que l'onada de calor de l'Antàrtida havia estat “definitivament un dels impulsors més importants de l'augment de les temperatures globals les últimes setmanes”. "L'Antàrtida en conjunt s'ha escalfat juntament amb el món durant els últims 50 anys, i de fet 150 anys, de manera que qualsevol onada de calor comença a partir d'aquest nivell de referència elevat", ha destacat. "Però és segur dir que la major part de l'augment a l'últim mes va ser impulsat per l'onada de calor". Aquesta és la segona onada de calor que colpeja la regió en els darrers dos anys; l'última, el març del 2022, va provocar un pic de 39 °C i el col·lapse d'una part de la capa de gel de la mida de Roma.

L'augment de les temperatures de juliol a l'Antàrtida segueix un fenomen climàtic particularment fort, El Niño, que condueix a l'escalfament a tot el món, i probablement també va ser un efecte secundari d'aquest, en combinació amb l'augment general de les temperatures causat pel col·lapse del clima, ha dit Dukes i recull també el diari britànic.

Els científics constaten que la causa immediata de l'onada de calor ha estat un vòrtex polar debilitat, una banda d'aire fred i baixa pressió que gira a l'estratosfera al voltant de cada pol. La interferència de les ones atmosfèriques havien debilitat el vòrtex i provocat un augment de les temperatures a gran altitud aquest any, insistia Amy Butler, científica atmosfèrica de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, al Washington Post.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!