ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha confirmat que les tropes russes van utilitzar bombes de dispersió sobre la població de Khàrkiv el 28 de febrer, en aquest sentit ha assenyalat que aquests atacs poden constituir crims de guerra. Aquests atacs van provocar la mort d'almenys tres civils. Les bombes de raïm o de dispersió, són unes bombes de caiguda lliure que poden ser llançades des d'aire, mar i terra, i un cop ha aconseguit una alçada concreta, s'obre deixant caure centenars de petites bombes amb un alt poder explosiu, antitancs, antipersones, perforants, incendiàries, etc. Sovint aquestes bombes no exploten a l'impacte inicial, deixant submunicions sense explotar que actuen com mines terrestres si es toquen. L'ONG ha verificat i analitzat almenys 25 vídeos i fotografies publicats en les xarxes socials que mostren tres atacs o les seves seqüeles immediates en les zones nord, nord-est i sud-est de la ciutat i altres 15 imatges preses per dos testimonis després d'un dels atacs en el districte de Shevchenkivskii. En concret, un dels vídeos analitzats per l'organització, va ser publicat a Telegram a les 11.29 hores (hora local) del 28 de febrer, mostra múltiples explosions consistents amb l'ús de bombes de raïm en el districte nord-oriental de Moskovskii, a la ciutat de Khàrkiv.
Investigació
L'ONG ha comprovat que les explosions i les restes de coets trobats en la rodalia dels atacs confirmen que van ser submunicions provocades per bombes de raïm. De fet, un altre vídeo publicat en Telegram, gravat per una càmera de seguretat en el districte d'Industrialnyi, en el sud-est del país, mostra almenys 15 explosions consecutives en un carrer residencial que són consistents amb submunicions. En l'anàlisi de dos vídeos més, un publicat en Telegram a les 12.55 hores (hora local) d'aquest dia i un altre publicat en Twitter a les 2.23 hores de la tarda, gravats des del centre de la ciutat cap al districte de Shevchenkivskyi, s'observen explosions similars. L'ONG va entrevistar a un home per telèfon, que es trobava a un quilòmetre del carrer Balakiryeva, on es va produir una de les explosions, i ha enviat a l'organització prop de tretze fotografies que ell mateix havia fet, que mostraven submunicions sense explotar.
Per altra banda, HRW va parlar per telèfon amb un altre home que viu en el districte de Shevchenkivskyi, prop d'on va ocórrer l'atac, una àrea amb almenys tres escoles infantils, tres escoles i un gran hospital. L'home va relatar que quan es van produir les explosions, caminava amb la seva dona a una botiga prop de la seva casa al carrer Balakiryeva al voltant de les 10.00 hores del 28 de febrer. "La meva esposa i jo vam entrar al soterrani d'un bloc d'apartaments i gairebé unes 50 persones més s'estaven refugiant allà", va assenyalar, agregant que "tot l'edifici estava tremolant". Una fotografia que l'home va fer i va enviar a Human Rights Watch mostra la secció de càrrega buida d'un coet de bombes de raïm.
Ús indiscriminat d'armes
A través d'un comunicat, HRW ha explicat que "l'ús d'armes intrínsecament indiscriminades en àrees poblades està prohibit pel Dret Internacional humanitari, les lleis que regeixen la conducció de la guerra. Un tractat internacional prohibeix les bombes de raïm a causa del seu efecte indiscriminat generalitzat i al perill durador per als civils". L'ONG denuncia que segons les lleis de la guerra, les parts en conflicte han d'evitar ubicar objectius militars prop de zones densament poblades i esforçar-se per allunyar els civils de les proximitats de les activitats militars. Tanmateix, la part atacant no queda exonerada de la seva obligació de tenir en compte el risc per als civils, ni de l'obligació de no utilitzar armes intrínsecament indiscriminades perquè considera responsable a la part defensora d'haver localitzat objectius militars legítims dins o prop de zones poblades.
En aquest sentit, els Estats Units també han assegurat que l'Exèrcit de Moscou està movent bombes de raïm i termobàriques a Ucraïna, armaments molt criticats pel seu poder de destrucció. "Hem vist vídeos de forces russes portant a Ucraïna armes excepcionalment letals, que no tenen cabuda en els camps de batalla. Això inclou municions de raïm i bombes de buit", va assenyalar aquest dimecres l'ambaixadora estatunidenca davant l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, en un discurs. Segons Thomas-Greenfield, les indicacions apunten al fet que el Kremlin està "preparant-se per a augmentar la brutalitat de la seva campanya contra Ucraïna".