La guerra a Ucraïna i les tensions geopolítiques que es repliquen des de la Xina amb Taiwan, darrerament Sèrbia amb Kosovo, entre d'altres, porten a llançar un missatge d'advertència des de l'ONU. El seu cap, Antonio Guterres, ha estat taxatiu en l'obertura de la desena conferència de revisió de les parts del Tractat sobre la no proliferació de les armes nuclears que tancarà el proper 26 d'agost: “Les tensions geopolítiques estan arribant a nous màxims. La competència supera la cooperació i la col·laboració. La desconfiança ha substituït el diàleg i la desunió ha substituït el desarmament. Els estats busquen una falsa seguretat per emmagatzemar i gastar centenars de milers de milions de dòlars en armes del dia del judici final que no tenen lloc al nostre planeta". I després de l'exposició de situació, va concloure amb una frase demolidora: "La humanitat està només a un malentès, un error de càlcul, de l'aniquilació nuclear".
Actualment, gairebé 13.000 armes nuclears es mantenen en arsenals d'arreu. Els riscos de proliferació creixen i les baranes per evitar l'escalada s'estan afeblint. I quan les crisis, amb connotacions nuclears, s'estan produint, de l'Orient Mitjà i la península de Corea. A la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i a molts altres factors arreu del món. El secretari general va subratllar la importància del tractat de no proliferació, dient que és necessari "tant com mai" , mentre que la reunió de revisió ofereix una oportunitat "per posar la humanitat en un nou camí cap a un món lliure d'armes nuclears".
Per això, l'ONU considera que és essencial reafirmar la norma contra l'ús d'armes nuclears, que requereix un compromís ferm de totes les parts del tractat. "La pau no pot imposar-se en absència de confiança i respecte mutu", va destacar Guterres. Els països també han de "treballar sense parar" per aconseguir l'objectiu d'eliminar les armes nuclears, que comença amb un nou compromís de reduir-ne el nombre. Això també suposarà reforçar els acords i marcs multilaterals sobre desarmament i no proliferació, que inclou la important tasca de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica, OIEA.
Ucraïna és un punt de tensió, però també l'Orient Mitjà i el continent asiàtic a grans trets. "En afegir l'amenaça de les armes nuclears als conflictes duradors, aquestes regions s'estan dirigint cap a la catàstrofe. Hem de redoblar el nostre suport al diàleg i la negociació per alleujar les tensions i forjar nous vincles de confiança en regions que han vist massa pocs”, va dir. Finalment, va instar els governs a complir amb tots els compromisos pendents del tractat "i mantenir-lo adequat per al seu propòsit en aquests temps difícils".