El secretari general de l'Organització de Nacions Unides, António Guterres, ha advertit aquest dimarts a Rússia que serà "impossible" que s'apoderi del control de tota Ucraïna i ha suggerit a Moscou que aturi els atacs i negociï la pau. Guterres ha destacat que hi ha un "progrés diplomàtic" en diversos assumptes clau del conflicte que han de ser "suficients" perquè es declari ara mateix un cessament de les hostilitats i s'avanci a una negociació "seria". "Aquesta guerra no es pot guanyar. Abans o després, haurà de moure's el camp de batalla a la taula de la pau. Això és inevitable", ha argumentat el cap de les Nacions Unides, que també ha criticat que els ucraïnesos estan vivint un "infern". En aquest sentit, el secretari general de l'ONU ha lamentat els bombardejos sistemàtics que "atemoreixen els civils", també els atacs contra hospitals, escoles, habitatges i refugis.
"Des de fa més de dues setmanes Mariúpol ha estat envoltada per l'Exèrcit rus i bombardejada sense descans. Per a què? Fins i tot si Mariúpol cau, Ucraïna no pot conquistar-se ciutat a ciutat, carrer a carrer, casa a casa. L'únic resultat de tot això és més sofriment, més destrucció i més horror", va assenyalar. Guterres, que no va acceptar preguntes, es va mostrar molt contundent en les seves crítiques a Rússia durant les seves declaracions d'avui, les més dures des que va arrencar el conflicte, referint-se al moviment de Moscou com una "invasió massiva" d'un territori sobirà en violació de la Carta de l'ONU. "Continuar la guerra a Ucraïna és moralment inacceptable, políticament indefensable i un contrasentit militarment", va subratllar el portuguès, que va recalcar que "és hora d'acabar amb aquesta guerra absurda".
Pujada de preus
La guerra d'Ucraïna està disparant la inflació a molts països occidentals. La gasolina, el gas o l'electricitat en són alguns dels principals damnificats d'aquest increment dels preus, però aquest efecte també es percep en el cistell de la compra. L'encariment de productes de primera necessitat és un fet i, per ara, no té aturador. Segons una simulació de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO en anglès), els preus internacionals dels aliments podrien incrementar des d'un 8% fins a un 22%, per damunt del cost actual. L'informe de la FAO recorda que tant Ucraïna com Rússia són els principals exportadors de blat, colza o oli de gira-sol, de manera que la seva manca de subministrament tindrà repercussió en què altres països puguin proveir aquests productes aquest any i el vinent, però això farà que els preus creixin d'una manera molt pronunciada.
A més, l'estudi també posa el focus en el fet que molts països que es troben en vies de desenvolupament depenen d'Ucraïna i Rússia per disposar de blat o oli. En aquest sentit, auguren que això pot impactar d'una manera molt negativa perquè el nombre total de persones malnodrides al món podria "augmentar entre 8 i 13 milions" entre el 2022 i 2023, especialment a la regió d'Àsia-Pacífic, l'Àfrica subsahariana o el nord d'Àfrica. Des del punt de vista logístic, l'organització també alerta dels riscos que se'n deriven del conflicte bèl·lic, com és l'afectació o destrucció que estan patint algunes de les principals vies de transport terrestres, aèries i marítimes d'Ucraïna.