La falta d'avenç en la reducció de l'emissió gasos d'efecte hivernacle pot provocar un augment en la temperatura de la Terra de 2,8 graus centígrads d'aquí a finals de segle en comparació amb l'era preindustrial si no es reforcen les polítiques climàtiques actuals. Així ho ha advertit l'ONU.
Avui, la comunitat internacional encara es troba molt lluny d'aconseguir la fita de l'Acord de París de 2015, que pretén limitar la pujada de la temperatura a menys de 2 graus i, idealment, a 1,5 graus. Així doncs, segons l'ONU, actualment els països no estan recorrent un “camí creïble” per arribar a aquesta meta.
El Programa de l'ONU per al Medi Ambient (PNUMA) ha fet pública aquesta advertència en el marc de la tretzena edició del seu "Informe sobre la Bretxa d'Emissions" del 2022, que va publicar abans de l'inici a Egipte de la Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP27), principal fòrum polític per afrontar la crisi climàtica. L'estudi, titulat aquest any "El temps s'acaba: la crisi climàtica exigeix una ràpida transformació de les societats", compara les reduccions de gasos amb efecte d'hivernacle que s'han executat amb les que encara caldria fer per reduir l'escalfament global.
"Aquest informe ens diu en termes científics freds el que la natura ens ha estat dient tot l'any a través d'inundacions mortals, tempestes i incendis violents: hem de deixar d'omplir la nostra atmosfera amb gasos d'efecte hivernacle i deixar de fer-ho ràpid", ha afirmat la directora executiva del PNUMA, Inger Andersen, en un comunicat. Tot i que els països van decidir a la cimera climàtica del 2021 a Glasgow, a través de les Contribucions Determinades a Nivell Nacional (NDC en anglès), controlar les emissions previstes per cada nació i aplicar mesures de mitigació d'emissions, el progrés ha estat "lamentablement inadequat", segons el PNUMA.
Concretament, les NDC presentades des de la COP26 abasten només 0,5 gigatones equivalents de diòxid de carboni. Aquesta mesura de diòxid de carboni en gigatones serveix per quantificar la massa dels gasos d'efecte hivernacle sobre la base del potencial d'escalfament. Desgraciadament, aquesta xifra representa menys de l'u per cent de les emissions globals projectades el 2030.
L'ONU assenyala el G-20 per "falta de progrés"
En aquest context, la majoria dels membres del grup de vint països desenvolupats i emergents (G-20) estan començant ara a implementar esforços per assolir els objectius de reducció d'emissions d'efecte hivernacle. Tot i això, el PNUMA estima que el G20, de manera col·lectiva, no complirà les seves promeses per al 2030 "sense una acció reforçada". "Aquesta falta de progrés deixa el món en camí cap a un augment de la temperatura molt per sobre de l'objectiu de l'acord París", subratllen des del PNUMA. I afegeixen que "les polítiques actualment vigents, sense més enfortiment, suggereixen una alça de 2,8 graus" a la temperatura terrestre, alerta l'organisme de l'ONU.
L'objectiu de complir els acords de París
Amb tot, escau esmentar que per complir els objectius de París, el món necessita reduir els gasos amb efecte d'hivernacle a "nivells sense precedents en els propers vuit anys". En aquest sentit, per mantenir l'escalfament global en 1,5 graus, les emissions s'han de reduir en un 45 % per sobre de les previstes a les polítiques actuals per al 2030 i, per a l'objectiu de 2 graus, cal una reducció del 30%.