L'Oficina de l'ONU per als Drets Humans continua analitzant els vídeos i altres materials rebuts sobre la presumpta massacre a la ciutat ucraïnesa de Butxa. Les conclusions que s'han trobat fins ara, tot i que encara no s'ha acabat la investigació ni l'anàlisi, és que "semblen suggerir" que allà es va assassinar de forma deliberada civils, cosa que constituiria un crim de guerra, ha indicat avui una portaveu. "Estem intentant accedir a Butxa, no tenim informació directa, però el que hem vist és alarmant", ha assenyalat la portaveu de l'oficina Liz Throssell en roda de premsa i recull Efe.
Ha subratllat que les imatges en què apareixien cadàvers amb les mans lligades o cremades podrien indicar que els agressors buscaven deliberadament aquestes víctimes, cosa que podria elevar la gravetat de les violacions als drets humans comeses durant la invasió russa a Ucraïna, si es confirmessin els fets. "La setmana passada l'alta comissionada Michelle Bachelet ja va parlar de possibles crims de guerra en el context de bombardejos a infraestructures civils, però això aparenta ser un assassinat directe de civils", ha subratllat la portaveu, que ha aclarit que encara cal comprovar la veracitat de les imatges.
"En incidents específics calen anàlisis forenses, monitoratge i recopilació d'informació per determinar qui va fer què", ha emfatitzat Throssell, que ha afirmat que moltes vegades la rendició de comptes "pren el seu temps".
La localitat de Butxa, a uns 60 quilòmetres de Kíiv, va ser ocupada per les forces russes durant les setmanes de setge a la capital, i les imatges de fosses comunes i cadàvers als carrers s'han difós després de la retirada de les tropes invasores, a l'actual replegament de Rússia cap a l'est d'Ucraïna. En aquest context, Bachelet ha demanat aquest dilluns que s'han de prendre mesures per preservar les proves de presumptes matances de civils que s'atribueixen a l'exèrcit rus, segons l'únic mitjà per determinar els fets, establir responsabilitats i fer justícia.
Els horrors de Butxa
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat dilluns la ciutat de Butxa, on va veure proves de primera mà dels assassinats en massa suposadament perpetrats pels invasors russos. Un funcionari regional va dir que uns 300 civils van ser massacrats a Butxa abans que Rússia retirés les seves forces de la ciutat a finals de la setmana passada, molts dels quals van ser enterrats en una fossa comuna poc profunda.
Però, què explica els horrors d'un municipi com Butxa? Quan els paracaigudistes russos van arribar a l'aeroport de Hostomel, als afores de Butxa, inicialment van desaparèixer. Tothom creia que era perquè estaven de camí a Kíiv per buscar una alternativa al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que fos més pro-Moscou. Després d'uns dies, però, van reaparèixer amb conseqüències fatals. Butxa és el darrer, però també han passat per aquí altres ciutats d'Ucraïna com Txerníhiv, Mariúpol i Khàrkiv, que també han viscut un tracte similar. Primer, una apagada de comunicacions i després, tall de subministraments bàsics, electricitat, gas i aigua. Posteriorment, tal com constata el The Guardian, bombardeig generalitzat d'objectius civils i oferta falsa de corredors humanitaris, trencament i ensorrament d'infraestructures, hospitals, refugis antiaeris i escoles.
Maten l'alcaldessa d'un poble d'Ucraïna i la seva família
Per altra banda, també s'ha sabut que l'alcaldessa de Motyzhyn, Olga Sukhenko de 50 anys, el seu marit i el seu fill, van ser segrestats per les tropes russes el 24 de març, segons la policia ucraïnesa. Tal com recull l'agència AFP, els cossos s'haurien trobat en aquesta localitat, a l'oest de Kíiv. La policia hauria mostrat als periodistes quatre cadàvers, entre ells els de l'alcaldessa, mig enterrats en una fossa, prop d'un pinar. També s'hauria trobat un altre cos al fons d'un petit pou en un jardí. Així, segons constata la policia, les cinc persones tindrien les mans lligades a l'esquena. Els residents del poble haurien dit a la mateixa agència que l'alcaldessa i el seu marit s'havien negat a col·laborar amb l'exèrcit rus.