La Cimera de l'ONU sobre l'Aigua ha acabat amb un pla d'acció amb més de 700 compromisos per protegir "el bé comú global més preuat de la humanitat". La Conferència Mundial de l'Aigua de l'ONU, la primera d'aquest tipus celebrada des de 1977, va acabar divendres passat amb una crida a actuar "de manera global i amb caràcter d'urgència" per garantir l'accés de la humanitat a aquest recurs. Malgrat que no ha sorgit cap gran acord internacional a l'estil dels grans pactes mundials pel canvi climàtic, s'ha elevat el tema de l'aigua fins als primers llocs de l'agenda mundial.
El secretari general de l'ONU, António Guterres, va assegurar que el futur de la humanitat depèn que "es canviïn les maneres de gestionar i administrar l'aigua", especialment en la situació que vivim actualment, davant d'unes condicions climàtiques que s'estan veient alterades a tot el planeta. Una situació que per primera vegada inclou les regions i els països més desenvolupats, on fins fa poc l'accés a l'aigua potable i de sanejament semblava un servei bàsic absolutament garantit.
Garantir l'accés a l'aigua potable
Per al màxim responsable de l'ONU, "les nostres esperances de continuar disposant de tots els serveis que ens brinda aquest recurs bàsic depenen de compromisos innovadors i orientats a l'acció per posar l'aigua i el sanejament a l'abast de tots els habitants de la Terra de forma segura i sostenible". Així mateix, va apuntar que és necessari desenvolupar "infraestructures resilients, millorar les conduccions d'aigua i els plans de tractament i recuperació de les aigües residuals" per garantir l'accés a l'aigua potable i de sanejament a totes les persones del món, així com "reduir les pressions sobre el nostre sistema hidrològic i garantir la presa de polítiques intel·ligents".
Unes polítiques que, segons Guterres, han d'estar basades en la gestió responsable, el compromís amb la societat, el foment de la col·laboració entre administracions i empreses, el treball en xarxa, la digitalització dels serveis i la participació ciutadana. En aquest sentit, el secretari general adjunt d'Assumptes Econòmics i Socials, Li Junhua, va explicar que els compromisos agendats en el pla d'acció inclouen una àmplia gamma d'accions, "des de la creació de noves capacitats operatives, fins a la millora dels sistemes de dades i seguiment; passant per l'augment de la resiliència de les infraestructures i l'aprofitament dels nous recursos".
Més pressupost
Per la seva part, el president de l'Assemblea General de l'ONU, Csaba Kőrösi, va remarcar la necessitat d'incrementar les dotacions pressupostàries dirigides a garantir l'accés a l'aigua potable i de sanejament i optimitzar els sistemes de maneig, entenent que els beneficis superaran de molt les inversions destinades a això. "Els 300.000 milions de dòlars promesos per impulsar la transformadora agenda que acabem d'activar tenen el potencial de desbloquejar almenys un bilió de dòlars de beneficis socioeconòmics i ecosistèmics el 2030", va assenyalar.