L'ONU ha proposat per primera vegada dividir el Sàhara Occidental en dos, tal com ha reconegut l'enviat especial de Nacions Unides per al Sàhara Occidental, el suec Staffan de Mistura, davant del Consell de Seguretat. Segons aquesta proposta, es partiria el territori sahrauí entre el nord (pel Marroc) i el sud (un estat independent). Tanmateix, De Mistura ha lamentat que la resposta ha estat negativa per ambdues parts. Preguntat per aquesta qüestió, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que no coneix la proposta i que caldrà estudiar-la. "Fins aleshores, no puc manifestar una posició", ha dit, en una roda de premsa d'aquest dijous vespre.

En la seva exposició, l'enviat de l'ONU ha mostrat impaciència pel bloqueig del procés de pau entre el Marroc i el grup independentista sahrauí Front Polisario. Així, ha subratllat que "ha arribat l'hora que el Marroc expliqui i detalli la seva proposta d'autonomia", una cosa que ha "reiterat respectuosament però ferma" al govern de Rabat. També s'ha dedicat a explorar la idea de l'autonomia marroquina, un model que ha funcionat en llocs del món tan diferents com Groenlàndia (Dinamarca), Tirol del Sud (Itàlia) i Escòcia (Regne Unit). Si bé és la idea que han defensat estats com l'espanyol i el francès, el Polisario la rebutja taxativament.

Què proposa el Marroc per al Sàhara?

El que vol De Mistura és conèixer què proposa el Marroc per al Sàhara, més enllà d'un "pla de tres pàgines" exposat l'any 2007. Un pla que ha creat expectatives "i, fins i tot, el dret a entendre millor el que suposa", cosa que afecta tant el poble sahrauí com el Consell de Seguretat, la Secretaria General de l'ONU i els països que d'una forma o l'altra li han donat suport. "Ha d'explicar-se com aquesta opció pot aportar alguna mena de forma digna d'autodeterminació per al poble del Sàhara, i sota quina modalitat", ha insistit, abans de tornar a recordar que Rabat "ha de proporcionar detalls de la seva visió".

Finalment, ha conclòs la seva intervenció recordant que l'any vinent es compleixen 50 anys de l'inici del conflicte i que serà legítim preguntar-se per la implicació de Nacions Unides ha de tenir en el procés si d'aquí a sis mesos no hi ha progressos entre les parts —que no comparteixen taula—. L'ONU va enviar una missió (Minurso) al Sàhara l'any 1991 per organitzar un referèndum d'autodeterminació, però el Marroc hi va posar problemes i, des del 2007, tan sols ha proposat una oferta imprecisa d'autonomia. La Minurso s'ha limitat tots aquests anys a observar l'alto el foc, trencat esporàdicament per ambdues parts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!