L'enviat especial de les Nacions Unides per a Síria, Geir Pedersen, ha assegurat aquest dimecres que, després d'estar uns dies a Damasc i reunir-se amb les noves autoritats sirianes que van fer caure el règim de Bashar al-Assad, hi ha "moltes esperances" de veure "el començament d'una nova Síria".

"Tots sabem que només han passat 11 dies des que HTS (Tahrir al-Xam) i els altres grups van arribar a Damasc, així que és aviat. Però crec que és important dir que hi ha moltes esperances que ara puguem veure el començament d'una nova Síria", va afirmar l'enviat a periodistes el seu últim dia de visita a la capital siriana. Es tractaria d'una "nova Síria que, d'acord amb la resolució 2254 del Consell de Seguretat, adoptarà una nova constitució que garantirà l'existència d'un nou contracte social per a tots els sirians", amb "eleccions lliures i justes".

El procés polític que espera Síria

La resolució 2254, del 2015, insta a un procés polític dirigit pel poble sirià i afavorit per l'ONU per sortir de la crisi que ja aleshores vivia el país àrab, així com a la formació d'un govern creïble i legítim, d'un calendari i un procés per redactar una nova Constitució. Igualment, Pedersen ha destacat "alguns reptes", i ha estat el primer que el "conflicte encara no ha acabat".

"Sí, hi ha estabilitat a Damasc, però hi ha reptes en algunes zones i, per descomptat, un dels més grans és la situació al nord-est. M'alegro molt que s'hagi renovat la treva i que sembli mantenir-se, però tant de bo en vegem una solució política a aquesta qüestió", ha assegurat, en referència als combats entre els rebels sirians recolzats per Turquia i les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança armada liderada per kurds.

El segon repte és l'econòmic, ha apuntat, i ha indicat que Síria necessita "ajuda humanitària immediata", però també cal assegurar-se que Síria "es pugui reconstruir, que puguem veure la recuperació econòmica i que puguem veure, amb sort, el començament del procés per posar fi a les sancions".

Aquest extrem és en què està unint tots els seus esforços el nou líder sirià, Ahmed al-Xaraa, que va liderar la coalició islamista que va iniciar l'ofensiva el 27 de novembre passat i que en dotze dies va fer caure el president Bashar al-Assad. En tercer lloc, segons Pedersen, hi ha "la importància d'assegurar-nos que tenim una transició política que sigui creïble, inclusiva i que inclogui la més àmplia gamma de la societat siriana i dels partits sirians". "Hem expressat a la nova administració que l'ONU és aquí per ajudar i assistir i que esperem una estreta cooperació en què puguem avançar junts en totes les qüestions crítiques per a Síria, i estic desitjant continuar aquest diàleg", ha conclòs.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!