La xifra de morts a causa dels terratrèmols a Turquia i Síria no deixen d'augmentar i ja han arribat aquest diumenge a les 28.170 víctimes mortals, mentre se segueixen rescatant supervivents d'entre les runes. Aquestes devastadores xifres, però seguiran augmentant a mesura que passin els dies i l'ONU tem que es pugui arribar fins a les 50.000 víctimes mortals. Les conseqüències del terratrèmol, però no es comptabilitzen només amb víctimes, sinó que les pèrdues materials i econòmiques són gairebé incalculables. Ara per ara, tant en terreny turc com sirià, les forces de rescat estan centrant els seus esforços a rescatar amb vida a tothom qui quedi sota les runes, però, cinc dies després dels sismes, es comença a perdre l'esperança en trobar supervivents.
Si parlem de xifres concretes, a Turquia els morts són ja 24.617, segons l'última actualització feta pública pel vicepresident turc. A més, l'Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) ha indicat que hi ha més de 80.000 ferits, 93.000 evacuats i més de 166.000 persones participant en les labors de rescat, dels quals 8.000 són especialistes estrangers. Per altra banda, Síria acumula ja 3.553 morts i 5.276 ferits, tot i que aquestes xifres podrien augmentar a causa de les difícils condicions humanitàries al país, que es troba en guerra des de fa dotze anys. El Consell de Seguretat de l'ONU ja ha anunciat que es reunirà al començament de la setmana vinent per a avaluar les necessitats humanitàries en el nord-oest de Síria, després que el mateix secretari general de Nacions Unides, António Guterres, hagi demanat a aquest òrgan que autoritzi l'ús d'encreuaments fronterers per portar ajuda a zones sota control opositor.
Però les xifres no mostren el dolor, la impotència, la frustració o la tristesa dels afectats. Es calcula que més de sis milions de persones, gairebé tota la població de Catalunya, s'han quedat sense llar a Turquia i Síria. Les tendes d'acampada i les carpes es multipliquen a ritmes accelerats a les zones que han rebut ajuda humanitària per tractar d'acollir a tots els afectats. Però tot i aquests ajuts, les pèrdues materials i sentimentals són incalculables, vides ensorrades en qüestió de segons, i moltes d'aquestes vides ja venien marcades pels estralls de la guerra de Síria, que va generar més de cinc milions de refugiats i una divisió al país que complica les operacions de rescat i ajuda humanitària.
La Síria rebel s'ofega sense ajuda internacional
Després de 12 anys de guerra, que ha causat estralls a Síria i ha deixat el país en una situació de pobresa i devastació molt greu, ara el terratrèmol ha acabat de donar l'estocada final a les zones rebels del país, que no compten amb el suport del govern ni del president sirià, Bashar al-Ássad. La regió rebel de Síria, situada a la zona nord-oest i fronterera amb Turquia, ha estat una de les àrees més afectades pel sisme que ja ha deixat més de 3.500 morts. Gairebé cap equip de rescat i ajuda internacional ha arribat fins aquests indrets i les complicadíssimes tasques de rescat les estan duent a terme els mateixos habitants de les ciutats i pobles afectats amb excavadores i camions. Per aquest motiu l'ONU ha assegurat que treballa per a augmentar els seus enviaments humanitaris en aquestes zones rebels del nord-oest de Síria, tant a través de la frontera turca com des de regions sirianes en mans d'actors rivals, per on esperen ingressar materials mèdics i aliments tan aviat com rebin "llum verda".
Aquest dissabte un comboi amb ajuda humanitària de Nacions Unides va arribar a les àrees opositores del nord-oest de Síria a través d'un pas fronterer amb Turquia, en el tercer enviament realitzat des del terratrèmol del dilluns i el primer amb subministraments específics per als afectats pel sisme, segons ha informat EFE. Els vehicles contenen materials mèdics, tendes de campanya i altres productes humanitaris. El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, per part seva, ha arribat aeroport d'Alep, una de les províncies del nord-oest de Síria que han sofert més danys pels sismes del dilluns, per a avaluar l'escassetat de subministraments al país àrab. L'agència de notícies oficial siriana SANA va dir que el cap de l'OMS "visitarà alguns hospitals i refugis d'Alep amb el ministre de Salut de Síria, Hasan al Ghobash", amb el governador d'aquesta província i altres autoritats.
120 hores després del sisme encara es rescaten supervivents
Més de 120 hores després del sisme, encara es produeixen rescats "miracle" d'entre les runes. N'és un exemple el d'un bebè de dos mesos i un nen de 13 anys a la província de Hatay, a Turquia, 128 hores després dels devastadors terratrèmols. A la ciutat de Nurdag, a la província de Gaziantep, els equips de salvament van aconseguir rescatar amb vida als cinc membres d'una família que havien passat 129 hores sepultats per les ruïnes. Al matí, a Kahramanmaras, els canals de televisió turcs han retransmès en directe el rescat d'una dona de 70 anys d'entre els enderrocs, 121 hores després del terratrèmol. Entre els supervivents la situació és molt complicada: al voltant d'un milió de persones s'han quedat sense llar -segons dades oficials- en una àmplia zona del sud-est de Turquia que abasta deu províncies i que és major que la superfície d'un país com Portugal. A la falta d'habitatge s'uneixen les dificultats amb els serveis més bàsics d'aigua, electricitat i calefacció en ple hivern, pels quals els sanitaris ja temen epidèmies.
Els terratrèmols de magnitud 7,7 i 7,6 del dilluns van tenir el seu epicentre a la província de Kahramanmaras i van afectar més de 13 milions de persones en 10 províncies. S'han produït, a més, més de mil rèpliques, que han generat un alt grau de destrucció en totes les zones afectades, deixant més de 28.000 morts i gairebé 100.000 ferits.