L'Organització Internacional per a la Migració (OIM) de les Nacions Unides estima que almenys 670 persones haurien mort en l'allau de terra i roques que es va produir la matinada del divendres i que ha sepultat desenes de cases d'un poblat situat al nord de Papua Nova Guinea. El responsable de la missió de l'OIM, Serhan Aktoprak, ha detallat a la cadena australiana ABC, que segons les noves estimacions, més de 150 cases han quedat completament soterrades sota vuit metres d'enderrocs de muntanya després d'una esllavissada que ha afectat diverses localitats, com Kaokalam i Yambali. A més, ha detallat que a la zona on es va produir el desastre natural, el llogaret de Kaokalam, a 600 quilòmetres de la capital del país, Port Moresby, continua sent un indret perillós pel risc que es produeixin noves allaus. Precisament, per aquest perill és que les autoritats treballen en l'evacuació d'uns 1.250 supervivents.

Segons les autoritats locals, a les terres altes de Papua Nova Guinea acostumen a viure entre 10 i 15 persones per domicili, per la qual cosa les estimacions de morts podrien augmentar en les pròximes hores. "Els meus companys van haver d'escapar del lloc pel creixent perill, ja que continuen caient roques sense parar i la terra continua lliscant-se", ha indicat el responsable de la OIM al país.

Tasques de rescat

La delegació de Nacions Unides a Papua Nova Guinea ha informat a través d'un comunicat que l'equip d'emergències desplegat al lloc només ha pogut recuperar 5 cossos sense vida i ha pogut donar assistència mèdica a sis supervivents, inclòs un nen. Oficialment, viuen aproximadament 4.000 persones a la zona on es va produir l'esllavissada, tot i que, les autoritats calculen que la quantitat de gent encara és més alta, ja que el poblat on es va produir és una zona de refugi per vilatans que fugen de conflictes i enfrontaments tribals en llogarets pròxims. 

Bona part del llogaret de Kaokalam va quedar enterrada per una capa d'entre sis i vuit metres de roques i pedres i l'allau va afectar una zona de més de 200 quilòmetres quadrats, inclosos uns 150 quilòmetres de la principal carretera de la província, unes condicions que estan dificultant molt les tasques de rescat i d'ajuda als supervivents. A més, altres trams d'accés al llogaret estan tallats per despreniments de terra anteriors, per la qual cosa només és possible accedir en helicòpter o en vehicles tot terreny. Les imatges des del lloc de la catàstrofe compartides a través de les xarxes socials mostren una vasta àrea de roques i terra arrencada d'un pujol, així com a veïns recollint els seus estris i explorant la zona enterrada pel despreniment a la recerca de supervivents.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!