L'oposició bielorussa, liderada per Svetlana Tijanóvskaya, ha obtingut aquest dijous el premi Sájarov a la llibertat de consciència, la qual cosa suposa la tercera vegada en setze anys que l'oposició en diferents formats al govern d'Alexandr Lukaixenko s'emporta aquest guardó de l'Eurocambra.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha assenyalat en anunciar la decisió que l'oposició, encarnada pel Consell de Coordinació, "demostra dia a dia que són la personificació de la llibertat de pensament i expressió que reconeix i premia el Sájarov", i els ha transmés que l'Eurocambra "està del seu costat".
El Sájarov és la més recent demostració del suport europeu a l'oposició i al poble bielorussos després de les eleccions presidencials del mes d'agost passat, en les quals Lukaixenko es va alçar amb la victòria amb el 80% dels vots però que han estat titllades de fraudulentes per la comunitat internacional.
La Unió Europea no reconeix aquests resultats i va acordar el passat 12 d'octubre ampliar la seva llista de sancionats en aquest país -pel frau electoral i la posterior repressió de manifestants pacífics- per incloure el mateix Lukaixenko, unes mesures restrictives que s'estan preparant i solen consistir en la congelació d'actius i en la prohibició de viatge a la UE.
Tres premis en 16 anys
En els 32 anys d'història d'aquest premi, l'oposició a Lukaixenko s'ha emportat el guardó en unes altres dues ocasions: l'Associació Bielorussa de Periodistes (2004) pel seu suport als reporters implicats en els nombrosos processos judicials en aquest país i el líder opositor Aleksandr Milinkevich (2006), que el 2001 va dirigir la campanya electoral del partit que llavors catalitzava l'oposició a Lukaixenko.
En l'edició d'aquest any, l'oposició democràtica de Bielorússia està representada per l'anomenat Consell de Coordinació, establert per Svetlana Tijanóvskaya el 18 d'agost, nou dies després de les eleccions presidencials. També pertanyen a aquesta entitat personalitats com la premi Nobel de Literatura Svetlana Alexievich; la dirigent opositora i música María Kolésnikova; el bloguer i cònjuge de Tijanóvskaya, Serguéi Tijanovski; el fundador del Centre de Drets Humans Viasna, Ales Bialiatski; o l'opositor i candidat a les presidencials de 2010 Nikolai Statkevich, condemnat per la justícia bielorussa.
Protestes i detencions
Fa onze setmanes que milers de persones surten als carrers per protestar contra el recompte electoral de les autoritats, unes manifestacions a què el govern de Lukaixenko ha respost amb violència, detencions i repressió, malgrat la unànime condemna de la comunitat internacional.
"Les protestes multitudinàries que estan tenint lloc als carrers de Bielorússia han commogut al món en les últimes onze setmanes. Alhora que creix la nostra admiració pel poble bielorús, també ens enfurismen les cada vegada més violentes repercussions per part de Lukaixenko", ha dit Sassoli davant del ple de l'Eurocambra.
La candidatura de l'oposició bielorussa va obtenir el suport dels grups del Partit Popular Europeu, l'Aliança de Socialistes i Demòcrates, Renovar Europa (liberals) i els Conservadors i Reformistes Europeus.
La cerimònia de lliurament del premi se celebra tradicionalment a l'última sessió plenària de l'any de l'Eurocambra, a mitjans de desembre a Estrasburg (França), però la seva celebració aquest any està en dubte per l'empitjorament de la pandèmia de la Covid-19 a Europa.
Els finalistes
En aquesta edició, van resultar finalistes l'ambientalista hondurenya Berta Cáceres, assassinada el 2016, i els activistes de Guapinol (Hondures), empresonats per participar en una protesta pacífica contra una empresa minera, així com l'arquebisbe de Mosul (Iraq).
És el segon any consecutiu que un moviment ambientalista a Sud-amèrica es queda a les portes d'obtenir el premi Sájarov, després que l'any passat fossin finalistes tres activistes mediambientals brasilers, inclosa Marielle Franco, que va ser assassinada el 2018.
32 anys de Sájarov
El Parlament Europeu concedeix des de 1988 el premi Sájarov, un guardó anomenat en honor al físic soviètic i dissident polític Andréi Sájarov, que reconeix, a individus i organitzacions excepcionals en la seva defensa dels drets humans i les llibertats fonamentals.
Dotat amb 50.000 euros, des d'aleshores l'han rebut personalitats com el líder sud-africà Nelson Mandela, la jove activista pakistanesa Malala Yousafzai, la plataforma espanyola ¡Basta Ya! i opositors al règim cubà com les Damas de Blanco o Guillermo Fariñas.
En l'edició de 2019, el guardó va recaure en l'activista pels drets dels uigurs a la Xina Ilham Tohti, un professor universitari condemnat el 2014 a cadena perpètua per defensar aquesta minoria musulmana al país asiàtic.