En plenes eleccions presidencials a Rússia, durant el tercer dia de votació, un gran nombre de russos crítics amb el règim ha acudit aquest diumenge a les 12.00 del migdia a votar massivament contra Vladímir Putin, en una coordinada mostra de repulsa a la previsible reelecció de l'autoritari líder del Kremlin i contra la guerra que es lliura per la invasió a Ucraïna. "Migdia contra Putin" és una iniciativa de l'exiliat polític Maxim Reznik, qui ha qualificat les eleccions d'"operació electoral especial amb la finalitat de demostrar la unitat del Führer i la nació", i ha estat secundada per l'entorn del líder opositor mort a presó Aleksei Navalni. En un intent de frustrar els plans de l'oposició, la Fiscalia russa ha reiterat fins a tres vegades l'advertiment que convocar o participar en aquestes accions pot implicar responsabilitat penal per obstruir el procés electoral. La presència policial s'ha intensificat aquest diumenge i finalment, encara sense acabar el dia, durant aquesta tercera jornada electoral almenys 74 persones han estat detingudes arreu del país eslau.
🟡 Eleccions a Rússia: quina és la preocupació de Putin i el seu entorn?
"Feia molt que no votava. Avui he votat contra Putin, ja que he fet malbé la papereta. No canvia res, però he expressat la meva opinió i he vist a gent que pensa igual que jo. Crec que l'acció de venir tots a la mateixa hora ha estat tot un èxit", ha comentat una dona a EFE a les portes d'un col·legi electoral de Moscou. Els organitzadors de la campanya, que ha comptat amb el suport de la vídua de Navalni, Iúlia Navàlnaia, i del magnat Mijaíl Jodorkovski, van donar diverses opcions als participants, des de boicotejar la votació a fer malbé la papereta o, fins i tot, votar a un altre candidat que no fos Putin (sense possibilitats reals). Uns han escrit el nom de Navalni en la papereta i uns altres ha marcat més d'una casella perquè el seu vot no sigui escrutat.
Molta afluència a les 12.00 h
Aquest matí la gent anava a votar en la capital russa amb comptagotes. Gairebé tots els votants que acudien als col·legis eren gent adulta o d'avançada edat. Només, ocasionalment, famílies amb fills. De sobte, quan s'acostaven les 12.00 h, ha començat a disparar-se l'afluència, la qual cosa en alguns casos ha creat cues a l'entrada dels col·legis davant la nerviosa mirada de la policia. "És l'única possibilitat de manifestar-se pacíficament. La por encara juga un paper molt important en la societat russa. He votat per la justícia", ha comentat Natalia, de 40 anys.
Estès arreu d'Europa i amb suport de l'oposició a l'exili
A les xarxes socials es podien apreciar desenes de persones esperant a votar en col·legis, tant a Moscou, com en altres ciutats de la part europea de Rússia i a Sibèria. Similars imatges s'han pogut veure davant les ambaixades de moltes altres ciutats europees (Istanbul, Berlín, Praga i les capitals bàltiques) i, especialment, de l'espai postsoviètic, on han fugit centenars de milers de russos que no volien combatre a Ucraïna. Unes 2.500 persones han acudit a votar al migdia a Erevan, mentre també s'han vist llargues cues en les capitals de l'Azerbaidjan, el Kazakhstan, Kirguizstan, entre altres.
Очередь на голосование в Лондоне, 12:00. Приятно видеть столько светлых адекватных лиц. 😌#Россиябудетсвободной #Полденьпротивпутина #Лондон #выборы #Россия #Навальный pic.twitter.com/LQZsbMErvH
— Тванкующий (@artviation) March 17, 2024