Milers de veneçolans contraris al chavisme han sortit aquest dissabte als carrers de Caracas i de les principals ciutats del país —Anaco, Cagua, Maracay, Valencia, Cumaná, Barinas o Maracaibo— per denunciar el "frau" que consideren que va donar-se en les eleccions presidencials del passat 28 de juliol. El Consell Nacional Electoral (CNE) del país va donar per vencedor al president Nicolás Maduro per a un tercer mandat amb el 51,95 % dels vots, davant el candidat de l'oposició majoritària, Edmundo González Urrutia, que va assolir el 43,18 %. La diàspora veneçolana també va protagonitzar manifestacions simultànies en multitud de països de Llatinoamèrica —Colòmbia, Argentina, Panamà, República Dominicana o Hondures—, a Miami (Estats Units) o fins i tot a Madrid, on han assistit representants de Vox i a la qual han donat el seu suport també des del PP. Paral·lelament, Maduro va mobilitzar els seus també a Caracas en defensa dels resultats oficials dels comicis.
Les protestes opositores les ha convocat per la principal coalició contrària al chavisme en el sistema polític veneçolà, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) que lidera María Corina Machado i que va presentar a l'exambaixador Edmundo González Urrutia com a candidat a la presidència i principal rival electoral de Maduro aquest passat 28-J. Des de la PUD afirmen que González Urrutia va guanyar les eleccions per un ampli marge, recolzant la seva afirmació en el 80 % de les actes de votació que assegura tenir en el seu poder i que ha pujat a una pàgina web.
Aquesta versió de l'oposició l'han secundat alguns governs conservadors com els de l'Argentina, l'Uruguai, l'Equador, el Perú, Panamà i Costa Rica, així com els Estats Units, amb qui el chavisme ha mantingut sempre tensions diplomàtiques. El Govern de Maduro ha ordenat aquesta setmana retirar sengles ambaixadors. Tanmateix, el chavisme insisteix que la documentació posada a disposició dels ciutadans per part de l'oposició no és real, mentre el CNE no ha fet públiques les actes que, assegura, lliurarà el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), la independència de la qual l'oposició posa en dubte, per ser verificades i certificada.
Les protestes de l'oposició s'han desenvolupat amb normalitat i sense incidents ressenyables, malgrat la gran afluència de persones, tant a peu com amb moto. La líder opositora María Corina Machado va ser rebuda aquest dissabte en la protesta de Caracas al crit de "llibertat" per milers de participants, després d'haver afirmat que tem per la seva vida. Malgrat la tranquil·litat en la majoria de les ciutats, hi ha hagut excepcions, com a Cagua, on el partit Vente Venezuela (VV) va denunciar que els manifestants van ser reprimits amb bombes lacrimògenes. També a l'estat de Sucre, segons els mitjans locals, individus motoritzats van llançar bombes lacrimògenes contra la manifestació, que malgrat això va continuar a pocs metres del lloc.
Corina Machado demana una lluita opositora "pacífica" i forta
Des de la manifestació, María Corina Machado va advocar per mantenir una lluita "pacífica i cívica" amb "força", ja que, va dir, les eleccions del 28 de juliol van marcar una "fita" sobre la qual es va iniciar la "transició a la democràcia" a la nació. "El 28 de juliol marca una fita a partir de la qual es va iniciar la transició a la democràcia a Veneçuela", va dir Machado davant dels milers de veneçolans que es van concentrar en una zona de l'est de Caracas. "Després d'una brutal repressió, van creure que ens anaven a callar, atemorir o paralitzar, la presència de cadascun de vostès aquí demostra al món la magnitud de la força i el que significa que arribarem fins al final", va afirmar.
Així mateix, va dir que en aquests últims dies hi ha hagut denúncies de persecució contra els testimonis electorals, mentre va dir que la "por" és en el costat del Govern de Maduro. "Avui la por està en una altra part (...) la nostra és una lluita cívica i pacífica, però no és feble", va assenyalar. L'exdiputada va afirmar que no renunciarà al dret a la protesta pacífica, així com que no acceptarà que plantegin un "xantatge" que "iguala a víctimes amb victimaris". "Nosaltres no tenim armes de foc, és el règim que les utilitza contra la població, protestar cívicament i pacíficament no és violència", va apuntar.
Per la seva part, el candidat presidencial Edmundo González Urrutia ha asseverat aquest dissabte que aconseguirà que la decisió que els veneçolans van prendre en les eleccions presidencials sigui respectada, que és —assegura— la seva victòria. "Aconseguirem que la seva decisió sigui respectada i iniciarem la reinstitucionalització de Veneçuela", va escriure González Urrutia a la xarxa social 'X' (Twitter).
Uns 2.000 detinguts en aldarulls, diu Maduro
Per la seva part, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha anunciat aquest dissabte finalment que unes 2.000 persones han estat detingudes en protestes contra el resultat oficial de les presidencials durant l'última setmana, que en alguns casos van derivar en aldarulls. "Tenim 2.000 presos capturats i d'allà van per a (les presons) Tocorón i Tocuyito, màxim càstig, justícia. Aquesta vegada no hi haurà perdó, aquesta vegada no hi haurà perdó, aquesta vegada el que hi haurà és Tocorón", va dir el mandatari davant simpatitzants que van marxar aquest dissabte a Caracas. Maduro va afirmar que el que van fer els detinguts va ser "molt greu", per la qual cosa hi haurà "justícia completa". El president assegura que els manifestants detinguts presumptament van cremar centres electorals, així com seus regionals del CNE. "Tots confessen, tots, perquè hi ha hagut un procés estricte legal, dirigit per la Fiscalia General de la República, amb plenes garanties, i tots estan convictes i confessos", va afegir.
Les protestes de tot signe que hi ha hagut al país des de dilluns amb motiu de les eleccions van derivar en alguns casos en casos de violència —que se salden amb 13 morts, entre ells dos militessis—, el que l'Executiu veu com un pla desestabilitzador pel qual acusa els líders de la PUD i que ha deixat més de 1.200 detinguts a tot el país.
El chavisme també surt als carrers
Paral·lelament a les protestes de l'oposició, milers de simpatitzants chavistes han sortit aquest dissabte també als carrers de Caracas per marxar "en defensa de la pau" i en suport de l'anunciada reelecció de Nicolás Maduro com a president de Veneçuela. Desenes de motoristes van recórrer diversos quilòmetres de l'est de la capital veneçolana tocant botzines en senyal de suport a Maduro i per rebutjar el que el chavisme i les autoritats del Govern consideren un intent de cop d'estat, en al·lusió a les denúncies de frau electoral per part de PUD. Centenars de persones es van desplaçar cap a una zona propera al palau presidencial de Miraflores. Aquestes manifestacions han estat replicades en algunes regions del país.