L'oposició de Veneçuela, representada pels líders del moviment Edmundo González Urrutia i María Corina Machado han rebut aquest dimarts el premi Sàkharov a la llibertat de consciència que atorga el Parlament Europeu, i han aprofitat els seus discursos per condemnar " el règim criminal" i "l'estat autocràtic" que imposa el govern de Nicolás Maduro.

"L'abús i la violència són avui, senzillament, una eina per allargar l'inevitable", ha dit González adreçant-se als eurodiputats des de la cambra, en referència al resultat de les eleccions del passat 28 de juliol a Veneçuela. Corina Machado, que ha intervingut en una videotrucada des de la clandestinitat, ha assegurat que és un govern que ha intentat "separar, debilitar, i sotmetre" aplicant la "doctrina de l'enemic intern on es confronten familiars i coneguts en l'odi". 

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha sigut qui ha fet entrega del guardó als opositors veneçolans, que en el cas de Machado ha recollit la seva filla. Metsola ha volgut destacar els "esforços inesgotables per retornar la llibertat i la democràcia a Veneçuela" que han fet González i Corina "posant tot en risc" per defensar la "justícia, democràcia i l'estat de dret". L'Eurocambra ja va reconèixer González com el legítim president de Veneçuela al setembre, després de les controvertides eleccions presidencials celebrades al juliol.

González i Machado han estat guardonats amb el premi Sàkharov, en reconeixement "a la seva contribució excepcional a l'àmbit dels drets humans", a proposta pel Partit Popular Europeu i el grup Conservadors i Reformistes. Aquesta és la segona vegada que l'oposició veneçolana rep aquest reconeixement de les institucions europees, entregat a l'Assemblea Nacional el 2017.

Edmundo González i Corina Machado critiquen el règim de Maduro

Durant la seva intervenció Edmundo González, que fa tres mesos que troba exiliat a Espanya, ha assegurat que els veneçolans lluiten "contra un govern que menysprea greument els drets humans, les institucions democràtiques i el dret a la llibertat", un fet que ha qualificat davant dels eurodiputats, "d'un estat autocràtic". González també ha destacat que el poble veneçolà "ja sap que el país recuperarà el rumb i la direcció" i que "l'abús i la violència són avui en dia un petit entrebanc per allargar l'inevitable".

En el seu torn, María Corina Machado ha criticat que el país viu "una agressió sistemàtica per part d'un dels règims més destructius del planeta" i que ha estat governat per un "règim criminal aliat amb els pitjors autòcrates del planeta". Malgrat això, ha dit, els ciutadans han demostrat infinitat "d'amor per la terra i la llibertat". Els guardonats han ressaltat que el canvi viscut a Veneçuela actualment és un "canvi cultural".

Corina Machado ha dit als legisladors europeus que la "victòria del país serà una victòria de tota la humanitat i de totes les persones i societats que decideixen treballar conjuntament per un futur en llibertat". Tot i això, González Urrutia ha destacat des de la cambra europea que "el camí a la llibertat sempre està ple d'obstacles" però "cap govern sustentat en la violència és estable”.

Anteriors guanyadors del guardó: Mahsa Amini i el poble ucraïnès

L'any 2023, aquest reconeixement es va entregar a la difunta jove iraniana assassinada sota el règim de Teheran Mahsa Amini i el moviment "Dona, Vida i Llibertat". L'Eurocambra volia que aquest guardó servís "com a homenatge a les dones, homes i joves valents i desafiadors a l'Iran que, malgrat la pressió cada vegada més gran, estan liderant l'impuls cap al canvi".

Un any abans, el premi va reconèixer al poble ucraïnès, que just patia l'inici de la invasió russa. En aquella ocasió, en el comunicat emès pel Parlament Europeu es recollia que el premi reconeixia  "la valentia i resistència" del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i també el paper que tenen els Serveis Estatals d'Emergència d'Ucraïna.