Els líders de la Unió Europea han acordat aquest dijous obrir les negociacions per l'adhesió d'Ucraïna. L'anunci s'ha fet per sorpresa, precisament perquè el president d'Hongria, Viktor Orbán, havia vetat fins ara la incorporació del país en guerra a la Unió, i no s'esperava que es mogués de la seva posició. Finalment, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha informat a través de les xarxes socials que la institució "ha decidit iniciar negociacions d'adhesió" d'Ucraïna, així com de Moldàvia. Michel també ha indicat que s'ha concedit l'estatus de candidat a Geòrgia i que s'iniciaran negociacions amb Bòsnia i Hercegovina "un cop s'arribi al grau necessari de compliment dels criteris de pertinença". En aquest sentit, s'ha convidat la Comissió Europea a posicionar-se sobre la decisió. "Una clara senyal d'esperança per als seus pobles i per al nostre continent", ha recalcat Michel.
El moviment d'última hora ha estat absolutament inesperat. Durant setmanes, Orbán ja havia rebutjat la incorporació d'Ucraïna a l'òrgan europeu. Fins i tot aquest mateix dijous al matí Orbán havia afirmat que no hi havia "raons" per negociar l'adhesió, fent entendre d'aquesta manera que no hi hauria cap canvi de posicionament. Però finalment sí que s'ha donat. Per entendre la magnitud de la sorpresa, la periodista irlandesa Naomi O'Leary ha explicat a les xarxes socials que l'anunci de Charles Michel havia generat un "pandemoni" a la zona de premsa de la UE.
Orbán acaba cedint
La reunió dels líders de la Unió Europea ha començat més tard del previst perquè Michel s'havia reunit, juntament amb el president francès Emmanuel Macron i el canceller alemany Olaf Scholz, amb Orbán per aconseguir que aixequés el veto en les negociacions d'adhesió i als 50.000 milions d'euros que havia promès Brussel·les a Kiev. Orbán s'havia mostrat en contra d'aquest paquet d'ajuda, i havia assenyalat que Ucraïna no havia completat encara tots els requisits per iniciar la negociació de la seva incorporació. "Hem establert set condicions prèvies i, inclús amb l'avaluació de la Comissió, tres de set no s'han complert. No hi ha raó per negociar ara la filiació d'Ucraïna", havia afirmat aquest matí. El moviment d'última hora podria tenir a veure amb el fet que la Comissió Europea va desbloquejar ahir 10.200 milions per a Budapest, després d'avalar la reforma per millorar la seva independència judicial.