Víktor Orbán està sent un dels principals actors secundaris de la guerra d'Ucraïna i no ha perdut l'oportunitat de ficar cullerada en aquest conflicte bèl·lic per intentar treure'n algun profit. Ara, s'ha aprofitat del drama dels refugiats ucraïnesos que intenten fugir de l'horror de la guerra al seu país per pressionar a Brussel·les i aconseguir que s'aixequin les sancions i bloquejos que va imposar la Comissió Europea (CE) sobre Hongria. Aquest bloqueig a Budapest s'aplicava sobre els fons de recuperació postpandèmia, també coneguts com a fons europeus o Next Generation, per la deriva autoritària del país, sobretot en temes referents a la comunitat LGTBI. Ara, Orbán ha instat la CE a aixecar aquestes sancions per destinar els diners a ajudar als refugiats ucraïnesos. Segons l'última actualització de dades d'Acnur, 3.557.245 persones han hagut de fugir d'Ucraïna, i d'aquestes, 317.863 han arribat a Hongria. 

Infografia de Maria López Moya 

En una carta enviada a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, el polèmic primer ministre hongarès, ha xifrat en uns 450.000 els ucraïnesos arribats a Hongria d'ençà que va començar la invasió el passat 24 de febrer, un nombre més alt del que reflecteixen les dades oficials. Per tot plegat, aquest país "només demana tenir accés d'una manera efectiva i com més aviat millor als fons que se li han assignat", segons es pot llegir en aquest document, escrit el 18 de març i que avui ha publicat el portal  Pénzcentrum. Dels 800.000 milions d'euros que conformen el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, a Hongria n'hi corresponien 7.000. 

Polítiques anti LGTBI 

Aquests milions, però, estan congelats mentre el govern ultranacionalista d'Orbán no es tiri enrere en les seves violacions dels principis en què es basa la Unió Europea, en referència a la llibertat de premsa i els drets de les minories, en especial de la comunitat LGTBI. El juny del 2021, el país va aprovar una llei que prohibeix "mostrar o promocionar" l'homosexualitat o la realitat de les persones trans a menors d'edat. Segons aquesta normativa, les empreses no poden fer anuncis mostrant el seu suport als homosexuals si es considera que estan dirigits a menors de 18 anys, entre altres mesures que van aixecar molta polèmica i van acabar amb aquestes sancions de la Comissió Europea. 

Carta a Von der Leyen 

El pròxim 3 d'abril se celebren eleccions legislatives a Hongria, mentre el país té diversos expedients oberts a Brussel·les, que a finals de 2021 ja advertia que era improbable poder recuperar els plans de recuperació en països com aquest o Polònia. Les negociacions s'han estancat per una manca de transparència en la licitació i els riscos de corrupció a Hongria, tot i que cap de les parts ho confirma oficialment. En la seva carta, Orbán ha demanat que s'aixequi el bloqueig per poder ajudar els refugiats: "La guerra significa un repte sense precedents. En una situació de crisi com aquesta cal mantenir la unitat de la Unió i la responsabilitat compartida", li ha dit el primer ministre a Von der Leyen.

Prohibir el pas d'armament 

A principis de març, Orbán va prohibir per decret el pas pel seu país d'armes amb destí Ucraïna, però avalant que l'OTAN es desplegui en el seu territori. Durant els dies previs a aquesta decisió, el primer ministre havia anat reiterant que tenia la intenció d'aprovar-lo: "Havíem de decidir si permetíem el pas d'armament a través de la frontera entre Hongria i Ucraïna i hem decidit no permetre-ho, ja que hi ha hongaresos que viuen a Transcarpàcia i no ens podem permetre cap acció que posi en perill la seva seguretat", va anunciar llavors.  En la mateixa línia, el portaveu del govern, Zoltan Kovacs, va traslladar a un grup d'ambaixadors del país que el més important és en aquest moment la seguretat d'Hongria. Per això, "participarem en els esforços conjunts de pau de la Unió Europea i l'OTAN, però no enviarem soldat o armes a Ucraïna, ja que això suposaria posar en risc la vida de compatriotes", justificava.