El Govern Hongria, encapçalat per l'ultraconservador Viktor Orbán, retira el país del Tribunal Penal Internacional. Així ho ha anunciat el ministre de Governació, Gergely Gulyás, a través d'un missatge publicat a les xarxes socials en el qual explica que l'Executiu hongarès iniciarà ara el procediment jurídic. Aquest gir es produeix després de l'arribada aquest dijous a Budapest del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en la qual és la seva primera visita a un Estat signant del Tractat de Roma des que el tribunal amb seu a la Haia va emetre el novembre del 2024 una ordre d'arrest internacional contra ell pels crims de guerra i de lesa humanitat de l'Exèrcit israelià en la palestina franja de Gaza.
Netanyahu ha aterrat aquest dijous de matinada a Budapest, convidat per Orbán. Juntament amb la seva dona, Sara, han estat rebuts a l'aeroport per la guàrdia d'honor militar hongaresa. El mandatari d'extrema dreta hongarès, assenyalat a la Unió Europea com una rara avis per la seva proximitat a Vladímir Putin i a Donald Trump i per les seves polítiques susceptibles de collar els drets humans, és un ferm aliat d'Israel. Malgrat que ara mateix Hongria encara està lligada al Tribunal Penal Internacional, el govern d'Orbán no ha tingut intenció en cap moment d'executar l'ordre del tribunal i arrestar Netanyahu. "L'ordre d'arrest és descarada, cínica i completament inacceptable", va valorar Orbán en convidar el seu homòleg israelià al país.
El Tribunal Penal Internacional, creat a través de l'Estatut de Roma de 1998 i en funcionament des del 2002, és una cort internacional amb la missió de jutjar els màxims responsables de crims de guerra, de lesa humanitat, genocidi i agressió d'un país en l'altre. A diferència de moltes judicatures de països, el TPI no reconeix cap immunitat als caps d'Estat o de Govern. Si bé, com que no té una policia pròpia que executi detencions, depèn de la col·laboració dels països i hi ha precedent d'estats que han optat per no fer-ho. Un total de 125 països formen part de l'acord, però potències com els Estats Units, la Xina, Rússia, l'Iran, Turquia o Israel no van firmar el tractat ni reconeixen la seva jurisdicció. Per això, escapats de la justícia internacional com Vladímir Putin —per crims de guerra a Ucraïna— o el mateix Netanyahu no han pogut ser jutjats.
Orbán considera el tribunal de la Haia un "instrument polític"
Viktor Orbán ja havia estat crític anteriorment amb el tribunal de la Haia. Quan el president dels Estats Units, Donald Trump, va firmar al febrer una ordre executiva per sancionar a aquesta cort per les indagacions contra els crims de guerra d'Israel, una causa judicial que el mandatari republicà va definir com a "conducta maligna", Orbán va donar suport a Trump i va assegurar que el TPI s'ha convertit en "un instrument polític" que "desacredita" la justícia internacional. Des d'Israel, el mateix Netanyahu també va celebrar la decisió de Trump contra l'"antisemita i antiamericà" tribunal.