El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ha qualificat avui de "vandalisme legal" el procediment obert per la Unió Europea (UE) contra el seu país i Polonia per discriminar el col·lectiu LGTBI, segons recull Efe. "Tant el dret familiar com l'ensenyament són competència nacional i volen iniciar procediments en aquests temes", ha reiterat Orbán, defensant la llei aprovada recentment que vincula la pederàstia amb l'homosexualitat.
Orbán ha acusat a la UE de voler que les organitzacions LGTBI entrin a les escoles hongareses. Per la seva banda Burssel·les ha argumentat que la llei hongaresa viola la dignitat humana, d'informació, de dret al respecte de la vida priva i el dret a la no discriminació. L'Executiu hoingarès, però, considera que la seva llei protegix als menos i el dret dels pares a educar els seus fills.
El primer ministre hongarés ha acusat a la Unió Europea d'abús de poder. "És inacceptable que es relacionin els valors amb els fons", ha afirmat Orbán i ha sentenciat que "Brussel·les abusa del seu poder, però aquí es tracta de la llibertat dels nostres fills". La Comissió Europea ha rebutjat aquestes acusacions del líder ultranacionaista i ha assegurat que els problemes amb Hongria van molt més enllà que les discussions per la llei LGTBI-fòbica.
Les croades d'Orbán i Duda
Els expedients que ha obert la UE van contra les normatives LGTBI-fòbiques que s'han aprovar a Polònia i Hongruia, els dos caps de llança de la homofòbia a la Unió Europea.
En el cas d'Hongria es va aprovar al juny una llei que impedeix les xarrades sobre homosexualitat als centres educatius i veta el contingut audiovisual LGTBI a la televisió. La normnativa s'emmascara com una llei contra la pedofília, pero ataca la llibertat dels membres de la comunitat LGTBI hungara.
Per la seva banda, Polònia és ja una vella coneguda de les polítiques que ataquen els drets i les llibertats del col·lectiu. L'Estat polonès ha estat sancionat econòmicament per la UE després que es declaressin espais "lliures de LGTBI" diverses zones del país.
El suport mutu entre els executius que duen a terme normatives obertament LGTBI-fòbiques és el principal escull per aplicar un càstic dur a cap els dos països. Un exemple seria la retirada del dret a vot d'un dels dos estats al Consell Europeu, però això requereix la unanimitat dels altres 26 socis i Polònia i Hongria es protegeixen respectivament.