Diverses organitzacions civils i personalitats polítiques han rebutjat la decisió del Tribunal britànic, que ha dictaminat aquest dimecres que el terme 'dona' a efectes de la Llei d'Igualtat és determinat pel sexe biològic. Això implica que les dones trans no compleixen la definició legal de 'dona' segons aquesta llei, posant fi a una llarga batalla legal iniciada per una organització defensora de les dones que disputava la definició adoptada pel govern escocès. L'Observatori contra l'LGTBI-fòbia és una de les organitzacions que ha alertat que aquesta sentència "afavoreix discursos transexcloents". Les xarxes socials també s'han omplert de comentaris i publicacions d'algunes personalitats polítiques que han criticat aquesta decisió.
"Violència institucional i odi"
L'Observatori lamenta una sentència que "torna als postulats més biologicistes, essencialistes, deterministes i genitalistes en relació amb la identitat de gènere". Segons l'entitat, les "conseqüències" de la sentència del Suprem britànic poden ser "preocupants" per als activismes LGTBI. Encara que gran part dels moviments feministes defensin "la postura inclusiva i de garantia de drets cap a les dones trans", recorden que la "transfòbia que sofreix el col·lectiu trans, específicament les dones trans, és estructural". A més, consideren que la sentència pot donar "cobertura" a discursos que "afavoreixen" l'exclusió de les dones trans de l'accés a drets bàsics.
Una altra de les reaccions a la decisió del Tribunal britànic, ha estat la de l'eurodiputada Irene Montero, qui ha assenyalat que "legalitzar la transfòbia és odi i violència institucional". A través d'una publicació a la xarxa social X, Montero ha subratllat que "els drets trans són Drets Humans que amplien les oportunitats de felicitat de totes les persones".
Los derechos trans son Derechos Humanos que amplían las oportunidades de felicidad de todas las personas. Legalizar la transfobia es odio y es violencia institucional. La misma que luego ejercen con ensañamiento contra cualquier otra mujer
— Irene Montero (@IreneMontero) April 16, 2025
No sé de qué se alegran https://t.co/dI2mqc2UjG
Per la seva banda, la primera dona trans senadora a les Corts Generals espanyoles, Carla Antonelli, també s'ha mostrat en contra de la nova llei i de la celebració del grup de dones a la porta del Tribunal Suprem britànic: "Aquestes miserables celebren que han aconseguit deixar fora de la protecció de la Llei d'Igualtat del Regne Unit a milers de dones".
¿Festejan una boda? ¿Les tocó la lotería? No, estas miserables celebran que han logrado dejar fuera de la protección de la Ley de Igualdad del Reino Unido a miles de mujeres trans del país. Gritan, brindan y se revuelcan en la ciénaga de fango. Todas ellas muy blancas, muy arias… pic.twitter.com/AA4wRRSNPL
— Carla Antonelli / 🏳️⚧️☂️ (@CarlaAntonelli) April 16, 2025
Batalla judicial a Escòcia
La decisió del Tribunal britànic és vista com un triomf legal per l'organització de dones 'For Women Scotland', que es va querellar arran de la decisió de l'Executiu escocès d'incloure les dones trans a la quota per igualar els llocs públics entre dones i homes. Aquesta organització ja havia argumentat que aquests drets només s'haurien d'aplicar en funció del sexe biològic d'una persona. Arran de la decisió, l'organització Scottish Trans, que defensa els drets de les persones trans a Escòcia, ha demanat calma i ha dit en un comunicat a les seves xarxes socials que "continuaran treballant per un món en què les persones trans puguin viure amb privacitat, dignitat i seguretat".