Els explosius que Israel va col·locar al Líban i que aquest dimarts han causat dotze morts i prop de 3.000 ferits provenen d'un lot de dispositius cercapersones fabricats a Taiwan i venuts a Hezbollah, segons informa el diari nord-americà The New York Times citant fonts anònimes del Govern dels Estats Units. Hezbollah hauria encarregat a l'empresa taiwanesa Gold Apollo uns 3.000 d'aquests aparells que haurien estat manipulats per Israel abans d'arribar al Líban. Els explosius van ser implantats al costat de la bateria de cada un dels 'cerca' —cercapersones o també beeper— amb un mecanisme per poder fer-los detonar en remot.

Aquest dimarts cap a les 15:30 h els dispositius van rebre un missatge que simulava provenir de la cúpula de Hezbollah, però que en realitat va servir per fer esclatar els explosius, deixant almenys dotze morts i més de 2.800 ferits, segons xifres del Ministeri de Salut libanès. Els dispositius estaven programats per emetre un xiulet durant diversos segons abans de l'explosió. Alguns es van sobreescalfar abans d'activar-se l'explosiu i els seus usuaris els van tirar. Tant Hezbollah com el Ministeri d'Exteriors libanès van atribuir l'incident a un "atac cibernètic israelià, en el qual un gran nombre de cercapersones han estat fets detonar", mentre que l'Estat israelià encara no s'ha pronunciat sobre això.

És habitual que les autoritats israelianes mantinguin una política d'ambigüitat quan es produeixen accions d'aquest tipus. El país mai no ha arribat a reconèixer l'assassinat a Teheran del llavors líder polític de Hamàs, Ismail Haniye, en un atac a finals de juliol que l'Iran atribueix a Israel. Per la seva part, la Casa Blanca va assegurar aquest dimarts que no tenia coneixement previ d'aquesta operació al Líban i va negar qualsevol mena d'implicació nord-americana.

Els 'cerca' són dispositius de comunicació senzills, sense connexió a Internet, i, per tant, molt valorat per hackers per la seva seguretat. Molt populars als anys 90 —l'original el va crear la companyia Motorola—, permeten rebre missatges de text. Cal recordar que Israel és un país punter en termes d'intel·ligència militar i ciberespionatge, prova d'això és el conegut programari espia Pegasus, que han emprat governs occidentals per espiar dissidència política. És per aquest motiu que el grup paramilitar islamista Hezbollah podria fer-ne ús d'aquest programari rudimentari i alhora eficaç per evitar intercepcions, així com per evitar assassinats selectius si Israel els geolocalitza, apunten experts en ciberseguretat i Defensa a la premsa internacional. 

Gold Apollo deriva responsabilitats

Per la seva part, l'empresa taiwanesa Gold Apollo ha negat aquest dimecres haver fabricat els dispositius cercapersones que es van utilitzar en l'explosió, i va assegurar que la responsable de produir-los és una companyia denominada 'BAC', amb seu a Budapest (Hongria). La firma, amb seu a la ciutat de Nou Taipei, va assenyalar en un comunicat que va establir una "autorització de marca privada a llarg termini i cooperació regional" amb BAC, sense oferir més detalls sobre la ubicació exacta d'aquesta companyia.

"Segons l'acord, autoritzem BAC a utilitzar la nostra marca registrada per a la venda de productes en regions específiques, però el disseny i la fabricació dels productes són operats íntegrament per BAC", va indicar el comunicat de Gold Apollo. Respecte al 'cercapersones' AR-924 que hauria estat fet servir en les explosions, l'empresa taiwanesa va assegurar que es tracta d'un model "produït i venut" per BAC. "Nosaltres només proporcionem l'autorització de la marca registrada i no estem involucrats en el disseny ni en la fabricació d'aquest producte. Sempre ens adherim a les regulacions pertinents i mantenim una cooperació transparent i conforme amb els nostres socis", conclou el comunicat.

En declaracions prèvies davant d'un grup de periodistes, el president de Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, ha explicat que l'empresa feia dos anys que col·laborava amb aquesta distribuïdora, la qual estaria establerta en un país europeu. "Els cercapersones involucrats en les explosions feia menys de dos anys que estaven al mercat", ha asseverat Hsu, agregant que impulsarà una "demanda internacional" per aquest incident, segons declaracions recollides pel mitjà taiwanès CTI News.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!