Una ostatge alliberada per Hamàs ha descrit l'"infern" viscut, en unes declaracions des de l'hospital de Tel-Aviv on està internada. "Ens colpejaven amb pals", ha relatat Yochved Lifshitz, de 85 anys, visiblement afectada i una mica desorientada. Tanmateix, ha assegurat que els captors la van tractar "bé" i ha criticat el govern israelià per haver-los "abandonat". Mitjans de comunicació especialitzats com Middle East Eye han recollit la seva compareixença al costat de la seva filla Sharone.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte, atacs i l'ajuda humanitària a Gaza
Tot va començar el dissabte 7 d'octubre amb "l'infern" dels atacs al quibuts, al qual els membres de Hamàs van accedir després de "volar" la tanca —que "va costar 2.500 milions de dòlars (2.350 milions d'euros) construir i que no va ajudar en res". "Les masses van arrasar les nostres cases. Van colpejar la gent i van segrestar alguns. No van distingir entre joves i ancians, va ser molt dolorós", ha lamentat la senyora. Així, va ser traslladada cap a Gaza amb una motocicleta "amb les cames per una banda i el cap a l'altra", mentre la colpejaven amb pals. Li van robar el rellotge i les joies que portava per travessar a peu una zona de camps fins a la xarxa de túnels per entrar a la Franja. Una xarxa de túnels que ha descrit com una "teranyina".
Yocheved Lifshitz, 85, one of the two Israeli hostages released by Hamas on Monday, said she "went through hell" during the attack by Palestinian fighters on her kibbutz on 7 October but that she and other hostages were "treated well" in captivity. pic.twitter.com/6XdwpaZGsT
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) October 24, 2023
Hamàs la va tractar "bé"
Un cop dins dels túnels, els membres de Hamàs els van dir que eren "creients de l'Alcorà" i que no els farien mal. "Ens van dir que viuríem en les mateixes condicions que ells en els túnels", ha assenyalat, abans d'incidir en el fet que van ser vigilats "de prop". Va arribar a una sala gran on hi havia altres 25 ostatges, però dues o tres hores després la van desplaçar a una altra habitació amb quatre segrestats més. "El tractament que vam rebre va ser bo", ha remarcat. De fet, ha precisat que li van donar menjar i medecines.
Hamàs va difondre un vídeo de l'alliberament de Lifshitz, on es veu que la senyora dona la mà a un dels membres del grup islamista. Això és perquè els van "tractar bé". "Semblava que realment estaven preparats i que havien ocultat això durant molt temps", ha dit, abans d'afegir que hi havia un metge que els visitava cada dos dies i que van tractar un ostatge que estava ferit. A més, es van preocupar per garantir les condicions higièniques: "Van netejar els lavabos, no ho vam fer nosaltres. Tenien por a un contagi".
Crítiques al govern israelià
Lifshitz ha explicat que els segrestadors "van intentar" conversar amb ells, però que els ostatges "no van respondre" a afers sobre política. "Van parlar amb nosaltres de tota mena de coses. Van ser molt amigables", ha dit, alhora que ha insistit en el fet que "van satisfer totes les necessitats, cal reconèixer-ho". "Vam menjar el que van menjar ells", ha conclòs.
D'altra banda, l'anciana ha criticat el paper de l'exèrcit israelià davant dels plans de Hamàs i ha dit que els ciutadans van ser "bocs expiatoris". "L'exèrcit, pel que sembla, no s'ho va prendre seriosament i de sobte un matí de sàbat tranquil hi va haver un atac intens contra les comunitats i una turba va entrar a través de la tanca. Va ser molt dur. La meva memòria continua repetint aquestes imatges", ha expressat. Així, ha lamentat que el govern de Benjamin Netanyahu els ha "abandonat" durant tot el procés.
"Una victòria de propaganda per a Hamàs"
La compareixença de Lifshitz ha estat criticada per part d'analistes i experts perquè consideren que ara l'opinió pública es podrà centrar en el fet que Hamàs tracta amb respecte els ostatges. "Una victòria a nivell de propaganda per a Hamàs", recull el diari Israel Hayom, que afegeix que "la veritat és que no cal ser un expert en relacions públiques per saber que no pots tenir una roda de premsa així en directe per televisió". A Channel 12 també han apuntat que la roda de premsa ha sigut un "desastre" i que "no hi ha dubte que les declaracions podrien haver sigut gestionades millor".
Les Brigades al Qasam van informar aquest dilluns vespre de l'alliberament de Lifshitz i d'una altra dona israeliana, Nurit Yitzhak (80 anys), després de la mediació d'Egipte i Qatar —per motius "humanitaris". Tanmateix, els marits d'ambdues encara continuen en mans de Hamàs. El marit de l'ostatge que ha parlat aquest dimarts és el conegut activista per la pau Oded Lifshitz, de 83 anys i que ha transportat malalts de càncer de Gaza a hospitals israelians per rebre tractament.